Лубінець готовий забезпечити відвідування представниками ООН табору військовополонених рф

Лубінець готовий забезпечити відвідування представниками ООН табору військовополонених рф

Єдині новини
Укрінформ
Український омбудсман Дмитро Лубінець висловив готовність забезпечити відвідування головою Місії Матільдою Богнер та постійною координаторкою системи ООН в Україні Деніз Браун табору російських військовополонених у нашій державі.

Про це Лубінець поінформував у телемарафоні, передає кореспондент Укрінформу.

Він уточнив, що у п’ятницю очолювана ним інституція розпочала процедуру написання офіційного листа, який він планує підписати у суботу і звернутися як до Богнер, так і до Браун щодо того, щоб вони з ним зустрілися і надали докази, на основі яких вони зробили висновки щодо імовірного неналежного поводження в Україні з 25 російськими військовополоненими.

Читайте також: Початком притягнення росії до відповідальності є видача перших ордерів МКС - Лубінець

«І якщо у них є будь-які питання щодо поводження з російськими військовополоненими, то я готовий забезпечити їхнє відвідування у будь-який час до табору військовополонених російської армії, який розташований в Україні», - сказав Уповноважений ВР.

Очільник Офісу Омбудсмана зазначив, що він постійно спілкується з керівниками цієї Місії ООН і ніколи жодного слова чи дорікання щодо того, що є факти, які можуть свідчити, що Україна негідно поводиться з військовополоненими, не лунало.

Лубінець запевнив, що він сам неодноразово порушував це питання і показував, що наша держава відповідно до Женевських конвенцій створила окремий табір для військовополонених російської армії, куди мають доступ на постійній основі представники МКЧХ, міжнародні експерти і навіть міжнародні журналісти.

Читайте також: Лубінець розповів помічниці Генсека ООН про екологічні загрози через дії рф в Україні

Він заявив, що неодноразово пропонував здійснити разом з ним або самим візити туди і подивитися на умови утримання цих військовополонених, зафіксувати факт того, що Україна максимально виконує свої зобов’язання у частині дотримання прав цих осіб на основі Женевських конвенцій.

«Сьогодні зі здивуванням я побачив (інформацію про те – ред.), що нібито є факти такого відношення. І найголовніше – що вони не розуміють, яким чином Україна проводить розслідування щодо цих злочинів (про які було заявлено з боку представників ООН – ред.). А до кого ви зверталися? Можливо, до мене? Ні. У вас була можливість порушити це питання зі мною? Так, і неодноразово. Тобто, здивування і обурення викликає те, що вони самі вказують у звіті, що не знають, як Україна досліджує ці злочини, які на їхню думку (були скоєні – ред.), і при цьому ви не звертаєтеся до омбудсмана України», - сказав Уповноважений з прав людини.

Очільник Офісу Омбудсмана заявив, що є певна кількість фактів порушень з боку українських солдатів щодо російських військовополонених, і по кожному випадку було відкрито кримінальне провадження, яке ретельно розслідується.

Читайте також: Двох українських дітей вдалося повернути додому – Лубінець

«У цій частині ми показуємо приклад, що навіть якщо з’являються факти можливого негідного поводження з російськими військовополоненими, то ми як демократична держава на це реагуємо», - сказав Лубінець.

Як повідомлялося, Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні презентувала дві нові доповіді — про поводження з військовополоненими та загальну ситуацію з правами людини в Україні за шість місяців до 31 січня 2023 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-