Переселенці відсудили компенсації через ЄСПЛ, бо не голосували на місцевих виборах у Києві

Переселенці відсудили компенсації через ЄСПЛ, бо не голосували на місцевих виборах у Києві

Укрінформ
Європейський суд з прав людини визнав порушення Україною прав чотирьох внутрішньо переміщених осіб через відмову у праві проголосувати на місцевих виборах у 2015 році.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у рішенні суду у справі "Селігененко та інші проти України".

Як зазначається, у 2016 році чотири громадянки України – троє заявниць з території Кримського півострова і одна з Донецька – подали скаргу до ЄСПЛ щодо порушення статті 1 Протоколу № 12 до Європейської конвенції про захист прав людини через те, що їм не дозволили взяти участь у місцевих виборах у 2015 році за місцем їхнього фактичного місця проживання у Києві, де вони були зареєстровані як внутрішньо переміщені особи (ВПО).

Читайте також: Понад 80 тисяч переселенців потребують житла – Резніков

Заявниці Олександра Селігененко, Анастасія Мартиновська, Дар’я Свиридова та Євгенія Терехова подали заяви на включення їх у списки виборців для голосування на місцевих виборах 2015 року у Києві. Однак їм було відмовлено, оскільки їхні зареєстровані місця проживання були не в столиці України, йдеться у документі.

Після цього заявниці подали адміністративні позови у відповідні суди Києва з вимогою включити їх у списки виборців. Однак суди першої інстанції постановили, що право голосу на місцевих виборах в Україні надано громадянам, які "належали" до своїх місцевих громад і проживали у відповідних виборчих округах. Це місце проживання повинно було бути вказано в їхніх паспортах. Але у заявниць воно було вказано лише у довідках про взяття на облік ВПО, без реєстрації у паспорті. Заявниці мали зареєстроване місце проживання у Криму та Донецьку, тому вони не могли взяти участь у місцевих виборах в Києві, йдеться у повідомленні.

Рішення судів першої інстанції підтримав апеляційний суд.

У сьогоднішньому рішенні ЄСПЛ одноголосно ухвалив, що мало місце порушення статті 1 Першого протоколу № 12 (загальна заборона дискримінації) Європейської конвенції з прав людини.

Читайте також: В Україні спростили оформлення паспортів для молоді та переселенців

Суд вважає, що влада не взяла до уваги особливості становища заявниць як внутрішньо переміщених осіб і дискримінувала їх при реалізації їхніх прав голосувати на місцевих виборах.

Суд встановив, що заявниці, як внутрішньо переміщені особи, перебували в зовсім іншому становищі порівняно з іншими громадянами, що проживали за своїм місцем реєстрації, та іншими групами населення, які могли повернутися до місця проживання в іншому місці і проголосувати. Крім того, відповідно до тогочасного законодавства, заявниці ризикували втратити статус внутрішньо переміщених осіб, якби вони змінили місце проживання.

Як зазначається у рішенні суду, що хоч заявниці і проживали в Києві близько року або більше, вони платили місцеві податки та користувалися місцевими послугами, тому були зацікавлені в результаті виборів.

У підсумку ЄСПЛ постановив, що Україна повинна виплатити заявницям по 4500 євро кожній протягом трьох місяців з дати набуття чинності даного рішення як компенсацію моральної шкоди.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-