В Україні спростили оформлення паспортів для молоді та переселенців

В Україні спростили оформлення паспортів для молоді та переселенців

Укрінформ
Уряд схвалив постанову, якою врегульовуються питання оформлення документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство України для низки категорій осіб, зокрема, для тих, місце проживання яких зареєстровано на тимчасово окупованих територіях нашої держави.

Як передає кореспондент Укрінформу, уряд прийняв цю постанову з одноденним доопрацюванням.

“Проєкт постанови дозволить нормативно врегулювати питання одночасної, при оформленні паспорта громадянина України особі віком від 14 до 18 років, реєстрації особи у Державному реєстрі фізичних осіб — платників податків (за її бажанням)”, - йдеться у пояснювальній записці.

Постановою також врегульовано питання оформлення документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство України для осіб, місце проживання яких зареєстровано на тимчасово окупованій території у Донецькій та Луганській областях, Автономній Республіці Крим і м. Севастополі, за місцем звернення.

Читайте також: За роки незалежності на кордоні виявили майже 25 тисяч підроблених паспортів

Зокрема, із Порядку оформлення документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спецстатус, громадянам, які проживають на тимчасово окупованій території України, були виключені положення щодо оформлення паспорта громадянина України та вклеювання фотокартки до паспорта громадянина України.

Також постановою внесено зміни до Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта громадянина України у частині можливості особам, місце проживання яких зареєстровано на тимчасово окупованій території у Донецькій та Луганській областях, Автономній Республіці Крим і м. Севастополі і які не оформлювали довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, подавати документи до територіального підрозділу ДМС, уповноваженого суб'єкта за місцем звернення.

Читайте також: ДМС цьогоріч оформила понад 1,2 мільйона біометричних закордонних паспортів

Документ також врегулював питання можливості оформлення паспорта громадянина України для осіб, щодо яких обрано як запобіжний захід тримання під вартою, а не лише особам, які відбувають покарання в установах виконання покарань.

Постанова також дозволяє особам, які постійно проживають за кордоном або які постійно проживали за кордоном та повертаються на постійне проживання в Україну, оформити паспорт громадянина України та одночасно знятися з консульського обліку у закордонній дипломатичній установі.

Документ також врегулював питання щодо можливості для особи для оформлення (у тому числі замість втраченого або викраденого), обміну паспорта пред'являти копії документа, що засвідчує реєстрацію особи у Держреєстрі фізичних осіб — платників податків, у тому числі і у електронному вигляді.

Як уточнюється у пояснювальній записці, цією постановою також були внесені зміни до Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта громадянина України у частині можливості для осіб, які не можуть пересуватися самостійно у зв'язку з тривалим розладом здоров'я, що підтверджується медичним висновком відповідного закладу охорони здоров'я, оформленим у встановленому порядку, або яких влаштовано у заклад охорони здоров'я, заклад освіти або інший дитячий заклад, подавати документи для оформлення (у тому числі замість втраченого або викраденого), обміну паспорта до територіального органу\територіального підрозділу ДМС, уповноваженого суб'єкта за місцем проходження лікування, місцем проживання або влаштування у відповідний заклад.

Читайте також: Зеленський підписав закон, що полегшує виплату кредитів для переселенців

За очікуваннями МВС, реалізація цієї постанови сприятиме спрощенню оформлення документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу, громадянам, місце проживання яких зареєстровано на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях, Автономній Республіці Крим і м. Севастополі, особам, щодо яких обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, особам, які постійно проживають за кордоном або які постійно проживали за кордоном та повертаються на постійне проживання в Україну.

Також ця постанова, як очікується, сприятиме дотриманню прав дитини віком від 14 до 18 років на отримання адміністративних послуг.

Як повідомлялося, 24 березня Кабінет міністрів схвалив постанову, яка запроваджує у нашій країні механізм визнання особою без громадянства.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-