ДБР — про корупцію у Києві: місто щороку може втрачати 10 мільярдів

ДБР — про корупцію у Києві: місто щороку може втрачати 10 мільярдів

Відео
Укрінформ
Системна корупція влади Києва може коштувати столичній громаді 10 млрд грн щороку.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Державне бюро розслідувань

"ДБР приділяє підвищену увагу виявленню правопорушень у роботі місцевих органів влади, які після децентралізації отримали значні повноваження, зокрема фінансові. Державне бюро розслідувань протягом 2020-2021 років на постійній основі проводить роботу, спрямовану на запобігання, виявлення, припинення та розкриття кримінальних-корупційних злочинів у цій сфері", - ідеться у повідомленні.

Як сказано в повідомленні, під пильною увагою працівників ДБР перебуває столиця, "у якій величезні фінансові потоки часто спокушають чиновників до протиправних дій".

"Саме тому викриття та припинення корупційних дій посадовців Київської міської державної адміністрації, а також депутатів Київської міської ради є для ДБР пріоритетом", - наголошують у бюро

Аналіз наявної в ДБР інформації свідчить, сказано в повідомленні, що "керівництво та службові особи структур КМДА з використанням влади та наданих їм повноважень налагодили стійкі корупційні схеми розкрадання бюджету міста Києва, який на сьогодні становить приблизно 60 млрд гривень".

Читайте також: ДБР виявило збитків на 3,6 мільйона при будівництві поліклініки в Києві

"За попередніми оцінками, системна корупція посадовців КМДА щорічно може завдавати збитків територіальній громаді Києва на загальну суму приблизно 10 млрд грн. Основним механізмом розкрадання коштів громади є їх неефективний та безконтрольний перерозподіл керівництвом КМДА між 128 комунальними підприємствами", - заявляють у ДБР.

Зокрема щорічно понад 20 млрд грн спрямовується до комунальних підприємств, що в подальшому створює додаткові корупційні ризики.

Читайте також: ДБР цьогоріч скерувало до суду матеріали про збитки держбюджету на ₴98 мільйонів

Працівники Державного бюро розслідувань у межах окремих кримінальних проваджень вже виявили та перевіряють можливі протиправні дії службових осіб:

  • керівництва комунального підприємства лісопаркового господарства «Конча-Заспа» Комунального об’єднання «Київзеленбуд» (засновник – КМДА) та Національного природного парку «Голосіївський»;
  • службовців комунального некомерційного підприємства «Консультативно-діагностичний центр» Святошинського району Києва, що перебуває у віданні КМДА;
  • посадовців комунального підприємства «Спортивний комплекс» виконавчого органу КМР (КМДА);
  • депутатів Київської міської ради та посадових осіб КП «Київпастранс»;
  • керівництва Департаменту житлово-комунальної інфраструктури ВО КМР (КМДА) та ПАТ «АК «Київводоканал»;
  • службових осіб КП «Житлоінвестбуд-УКБ», КП «Київтеплоенерго», КП «Плесо», КП «Київреклама» та КП «Київкомунсервіс» під час проведення тендерних закупівель;
  • службових осіб Департаменту освіти і науки ВО КМР (КМДА) та його структурних підрозділів;
  • чиновників КП «Київжитлоспецексплуатація» ВО КМР (КМДА).

Робота з викриття інших потенційних кримінальних правопорушень посадовців триває.

"ДБР буде регулярно звітувати і щодо роботи в інших регіонах, оскільки сьогодні забезпечення громадян гідними умовами життя багато у чому залежить від місцевої влади", - підкреслюють у ДБР.

Як повідомляв Укрінформ, 29 вересня Київський міський голова Віталій Кличко заявив, що столиця уклала меморандум з юридичною компанією щодо аналізу та юридично-правової оцінки корупційних звинувачень, висунутих на адресу міської влади останніми місяцями. На переконання Кличка, масові обшуки, які паралізують роботу комунальних підприємств і структурних підрозділів міської влади і які тривають вже кілька місяців, є системним, політично вмотивованим тиском на владу Києва.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-