Під Офісом Президента вимагали підписати закон про покарання за воєнні злочини

Під Офісом Президента вимагали підписати закон про покарання за воєнні злочини

Фото
Укрінформ
Під Офісом Президента відбулась акція-перфоманс "Очікування вбиває", учасники якої закликали главу держави до підписання Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації норм міжнародного кримінального та гуманітарного права» (проєкт №2689).

Участь у заході взяли близько 20 осіб, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Вже більш як 90 днів цей закон лежить без руху. Ми закликаємо Президента негайно підписати закон 2689", - зазначила Олександра Матвійчук - голова Центру громадянських свобод, що виступив організатором заходу.

Підписати документ закликала главу держави і мати Героя України Ігоря Брановицького Ніна, заявивши, що, країні, яка воює, він дуже потрібен.

Акція-перфоманс «Очікування вбиває» під Офісом Президента / Фото: Євген Любімов, Укрінформ

"Для мене цей закон вже нічого не змінить, сина немає, але у катівнях на Донбасі багато людей, ... і сподіваюся, що, серед іншого, цей закон допоможе якимось чином з'ясувати їх долю", - сказала вона.

Читайте також: Організаторам «Ізоляції» заочно повідомили про підозру у воєнних злочинах

Релігієзнавець і колишній в'язень "ДНР" Ігор Козловський сказав, що цей закон не просто потрібний - він надзвичайно важливий.

Учасники заходу тримали в руках плакати "Підпишіть закон 2689", "Очікування вбиває". На металевій огорожі під ОП вивісили банер із надписом "Коли закон про воєнних злочинців буде на часі?"

Читайте також: Ватажка «ДНР» Безлера судитимуть за катування та вбивства у Горлівці

Активісти також провели перфоманс, щоб показати, за їхіми словами, як зволікання з підписанням закону про покарання за воєнні злочини паралізує систему правосуддя: трьох людей примотали до стільчиків та скріпили їм руки за спиною чорною стрічкою. Одній з жінок примотали до стільця і ноги. У такому положенні учасники перформансу мовчки і нерухомо сиділи деякий час.

Як повідомлялося, Верховна Рада 20 травня ухвалила в другому читанні Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації норм міжнародного кримінального та гуманітарного права" (проєкт №2689). 7 червня його направлено на підпис Президентові.

Читайте також: У колонії «ДНР» вбили трьох засуджених громадян України

Зокрема, зміни до статті 8 Кримінального кодексу України передбачають запровадження принципу універсальної юрисдикції щодо злочинів агресії, геноциду, злочинів проти людяності та воєнних злочинів. Тобто такої дії законодавства про кримінальну відповідальність, яка не пов'язана з місцем вчинення злочину, громадянством, постійним місцем проживання підозрюваного чи потерпілого або шкодою національним інтересам держави.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-