Організаторам «Ізоляції» заочно повідомили про підозру у воєнних злочинах

Організаторам «Ізоляції» заочно повідомили про підозру у воєнних злочинах

Укрінформ
Двом представникам незаконних збройних формувань РФ - організаторам та керівникам незаконної в’язниці «Ізоляція» у тимчасово окупованому Донецьку - заочно повідомили про підозру.

Як передає Укрінформ, таку інформацію оприлюднив Офіс генпрокурора.

Зазначається, що фігурантам справи інкримінують участь у не передбачених законом воєнізованих формуваннях, торгівлю людьми, створення злочинної організації та порушення законів і звичаїв війни, а саме - жорстоке поводження з цивільним населенням.

За даними слідства, з 2014 року житель смт Зуївка Донецької області, який раніше служив у французькому іноземному легіоні та брав участь у бойових діях у Сирії, обійняв посаду "керівника центру спецоперацій міністерства державної безпеки ДНР". Разом зі своїм заступником, колишнім підприємцем, за вказівкою кураторів з РФ вони організували у Донецьку на території колишнього заводу ізоляційних матеріалів підпільну в’язницю, де вчинялися тяжкі та особливо тяжкі злочини.

Читайте також: Асєєв: Найближчим часом вийдемо на брифінг щодо воєнних злочинців «Ізоляції»

"Підозрювані беруть активну участь у незаконному позбавленні волі полонених військовослужбовців ЗСУ та цивільних осіб, які підтримують активну проукраїнську позицію. Разом з підлеглими учасниками НЗФ РФ вони застосовують до затриманих тортури, жорстоко знущаються з них, катують електричним струмом, позбавляють їжі та води й утримують у нелюдських умовах", - ідеться у повідомленні.

Наголошується, що такі дії є порушенням вимог Конвенції про захист прав людини й основоположних свобод від 04.11.1950 р. та Женевської Конвенції про захист цивільного населення під час війни від 12.08.1949 р.

Читайте також: У Києві презентували англійський переклад книги Асєєва про концтабір «Ізоляція»

"Таким чином, наразі викритий ключовий керівний склад незаконного місця позбавлення волі та основні виконавці злочинів, які там вчинялися. Загалом на даний час заочно повідомили про підозру у порушенні законів та звичаїв війни на території "Ізоляції" 15 особам. Встановлено близько 170 постраждалих", - наголосили у прокуратурі.

Як повідомляв Укрінформ, 5 липня в Офісі Президента на зустрічі із колишнім в'язнем "Ізоляції" Станіславом Асєєвим заявили, що тема цього концтабору та інші резонансні кейси війни перебувають на особистому контролі керівництва України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-