$70 тисяч та фіктивний шлюб: у Києві викрили схему з продажу дітей іноземцям

$70 тисяч та фіктивний шлюб: у Києві викрили схему з продажу дітей іноземцям

Укрінформ
Правоохоронці задокументували незаконну торгівлю новонародженими у столиці - за інформацією слідства, щоб отримати дитину, замовник мав сплатити 70 тисяч доларів.

Про це у Фейсбуці поінформував голова Нацполіції (НПУ) Ігор Клименко, передає Укрінформ.

Він уточнив, що цей факт незаконної торгівлі новонародженими, замаскованої під сурогатне материнство, оперативники Департамент міграційної поліції і слідчі документували більше двох років.

"Організатор – керівник клініки, якому знаходили клієнтів іноземці. Для того, щоб отримати дитину, «замовник» мусив оплатити близько 70 тисяч доларів та укласти фіктивний шлюб з українкою. А вже потім псевдо подружжя замовляли послугу сурогатного материнства", - написав голова НПУ.

Читайте також: Україна має визначитися з позицією щодо сурогатного материнства — Денісова

За словами Клименка, надалі від дітей «матері» відмовлялися і батьки вивозили їх в одну із республік Східної Азії.

"Нам вдалося в процесі документування вилучити трьох новонароджених та передати їх соцслужбам. Але ще щонайменше 13 діток були продані та вивезені з України", - поінформував Клименко.

Він висловив переконання, що на жаль, це не остання така група, бо, на його думку, українське законодавство занадто лояльне в цьому питанні.

Читайте також: "Ринок" сурогатного материнства варто закрити для іноземців — дитячий омбудсмен

Клименко уточнив, що між сурогатним материнством та торгівлею дітьми - дуже тонка межа.

"Ми її бачимо і показуємо всім. Однак нам дуже потрібна допомога законотворців. Без посиленого нормативного врегулювання цього питання нам не вдасться повністю припинити процес продажу українських дітей за кордон", - поінформував Клименко.

Як повідомлялося, 27 липня у СБУ поінформували, що Служба безпеки України у Харківській області викрила міжрегіональну групу зловмисників на чолі зі столичними репродуктологами, які налагодили схему «постачання» іноземцям немовлят начебто у межах програми сурогатного материнства. «Дитина під ключ» коштувала 60 тисяч доларів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-