Україна має визначитися з позицією щодо сурогатного материнства — Денісова

Україна має визначитися з позицією щодо сурогатного материнства — Денісова

Укрінформ
Україна повинна визначити позицію держави щодо комерційної послуги «сурогатного материнства» або альтруїстичного народження, а також конкретизувати вимоги до батьків, які мають намір скористатися зазначеним методом.

Як повідомила Уповноважений ВР з прав людини Людмила Денісова повідомила у Facebook за підсумками участі в онлайн засіданні робочої групи щодо законодавчого врегулювання питань про сурогатне материнство, створеної при Комітеті з питань здоров'я нації, наразі 144 родини з різних країн світу звернулись до Уповноваженого ВР з прав людини стосовно возз'єднання зі своїми дітьми, народженими від сурогатних матерів, і яких наразі налічується 155.

“На сьогодні до мене звернулося 144 родини з різних країн світу, зокрема з Китаю, Іспанії, Італії, Франції, Німеччини стосовно возз'єднання зі своїми дітьми, яких наразі – 155. ...За мого сприяння та завдяки спільній роботі Міністерства закордонних справ України, Міністерства юстиції України та Державної міграційної служби ці батьки отримали необхідні документи для того, щоб забрати своїх малюків та повернутися з ними додому. Деякі з них вже виїхали з України”, - йдеться у дописі.

Читайте також: Смерть дитини у Запоріжжі: Денісова звернулася до Нацполіції та Міносвіти

Денісова водночас наголосила, що в Україні відсутнє національне законодавство, яке б, насамперед, захищало права дитини, визначало права і обов'язки батьків, а також сурогатних матерів. Наразі це питання регулюється лише ст.123 Сімейного кодексу та відповідним наказом Міністерства охорони здоров'я. На думку Омбудсмана, Україні потрібно мінімізувати ризики, які несе в собі використання сурогатного способу запліднення і народження дитини, зокрема в рамках запобігання торгівлі дітьми.

“Переконана, що потрібно визначити позицію держави щодо комерційної послуги «сурогатного материнства» або альтруїстичного народження, а також конкретизувати вимоги до батьків, які мають намір скористатися зазначеним методом”, - наголосила Денісова, висловивши сподівання, що у рамках робочої групи буде напрацьовано комплексний дієвий законопроєкт, який захищатиме права дитини, визначить права та обов'язки їх батьків, а також сурогатних матерів.

Читайте також: Роботу центрів сурогатного материнства треба законодавчо врегулювати — Денісова

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство закордонних справ надало дозволи на в’їзд до України 79 іноземцям, які хочуть забрати своїх дітей, народжених від сурогатних матерів.

За словами Уповноваженого з прав людини Людмили Денісової, до неї звернулося 91 подружжя стосовно розв'язання питань з документами для 97 дітей, народжених від сурогатних матерів в Україні.

У столичному готелі "Венеція", який є відділенням клініки Biotexcom, на початку травня перебувала 51 дитина, народжена методом сурогатного материнства. Батьки не могли забрати дітей через карантинні обмеження.

Читайте також: Іспанці хочуть забрати немовлят: Денісова зустрілась із послом щодо сурогатного материнства

У парламенті 15 травня зареєстрували законопроєкт №3488, який запроваджує ліцензування клінік і кримінальну відповідальність за порушення під час сурогатного материнства.

Міністерство соціальної політики наголосило на необхідності розробки національної політики щодо сурогатного материнства.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-