У столиці почалися урочистості до 25-ї річниці Конституції

У столиці почалися урочистості до 25-ї річниці Конституції

Фото, відео
Укрінформ
Урочисті заходи з нагоди 25-ї річниці ухвалення Конституції України розпочалися у Києві.

Як передає кореспондент Укрінформу, у Верховній Раді заступила на Почесну варту Національна гвардія України.

Гвардійці вишикувалися біля будинку парламенту, біля почесних порталів з Державним прапором, з Конституцією України та Пересопницьким Євангелієм у кулуарах Верховної Ради.

Національна гвардія України заступила на Почесну варту біля будинку Верховної Ради України / Фото: Геннадій Мінченко, Укрінформ

О 10.00 планується підняття Державного прапора України на Площі Конституції.

По завершенню церемонії підняття Державного прапора відбудеться встановлення пам’ятного знака «Тризуб» на Площі Конституції.

Об 11.00 розпочнеться урочисте засідання Верховної Ради. Пленарних засідань цього дня не буде.

Читайте також: В Україні представили ролик до 25-річчя Конституції

Впродовж дня в парламенті триватимуть просвітницькі заходи до Дня Конституції, а о 20.00 на Площі Конституції відбудеться концерт класичної музики у виконанні Державного естрадно-симфонічного оркестру.

Завершаться урочистості світловим шоу на Площі Конституції.

Наша Конституція за 25 років з моменту ухвалення зазнавала змін, але є принципи, які залишилися та повинні залишатися незмінними - верховенство права, свобода та демократія, повага до прав та свобод людини, і цих принципів повинні дотримуватися усі.

Про це йдеться у привітанні Голови Верховної Ради Дмитра Разумкова з Днем Конституції України, розміщеному на сайті парламенту.

«Сьогодні ми відзначаємо 25 років від дня ухвалення Конституції України. За 25 років з моменту ухвалення наша Конституція зазнавала змін. Однак є принципи, які залишилися та повинні залишатися незмінними: верховенство права, свобода та демократія, повага до прав та свобод людини. Дотримуватися їх повинні всі: незважаючи на посаду чи соціальний статус. Лише так ми зможемо побудувати успішну та процвітаючу державу», - наголосив Голова ВР.

Він зазначив, що Конституція – це історичний документ, який відіграв фундаментальну роль у розбудові незалежності нашої держави, бо саме Основний Закон закріпив правові основи України, її суверенітет і територіальну цілісність.

Як уточнив Разумков, прийняття Конституції зробило нашу незалежність легітимною в очах не тільки українського народу, а й всього світу.

«Тому нехай Конституція слугує для нас дороговказом, щоб завжди працювати на інтереси держави, сперечатися, прислухатися до аргументів і досягати консенсусу. Заради народу України, заради майбутнього, заради нашої держави - єдиної, суверенної і незалежної. З Днем Конституції!», - йдеться у привітанні.

Читайте також: Верховна Рада відкриває двері до Дня Конституції

Уповноважений ВРУ з прав людини Людмила Денісова заявила, що вірить, що українська Конституція вже найближчим часом діятиме по всій країні – і на тих територіях, які наразі окуповані.

Про це Денісова поінформувала у Телеграмі.

Вона уточнила, що верховенство права, свобода та демократія, додержання прав і свобод людини і громадянина є головними та незмінними принципами Основного Закону.

«Проте військова агресія на Сході України, тимчасова окупація українських територій, пандемія COVID-19 поставили під загрозу реалізацію прав, гарантованих Конституцією. Тільки консолідація всіх сил дозволить повернути мир в Україні та її цілісність, зберегти цінності та нашу ідентичність. Вірю, що вже найближчим часом Основний Закон діятиме на всій території країни», - поінформувала Денісова.

Читайте також: Зеленський привітав українців: Конституції – 25! Вона молода, але зріла й мудра

Голова СБУ Іван Баканов у своєму привітанні до Дня Конституції побажав українцям, щоб єдність і сила допомогли відновити суверенітет і цілісність України. 

Привітання Баканова розміщено у Телеграм-каналі СБУ.

«Дорогі українці! Шановні колеги! Прийняття Основного Закону стало не просто визначною подією в історії нашої держави, але й новим етапом її демократичного розвитку. За цей час змінилося ціле покоління українців, які чудово знають ціну прав і свобод. А головне - готові захищати їх та свою країну. Тож нехай єдність і сила допоможуть нам відновити суверенітет і цілісність України, закладені в нашій Конституції», - написав Баканов.

Голова СБУ побажав нашим співгромадянам миру, безпеки, добробуту і процвітання.

Читайте також: Посольство США привітало Україну з Днем Конституції

Наразі ті основоположні принципи, які визначає Конституція України, допомагають нашій країні тримати курс незалежної, суверенної, демократичної європейської держави.

Про це поінформував з нагоди Дня Конституції Прем’єр-міністр Денис Шмигаль у Телеграмі.

«25 років тому — 28 червня 1996 року — була ухвалена Конституція України. Це стало однією з подій, які назавжди змінили Україну. Конституція стала одним із тих базисів, на основі якого ми почали розбудовувати власну демократичну та суверенну державу. І сьогодні ті основоположні принципи, які визначає Конституція України, допомагають нам тримати курс незалежної, суверенної, демократичної європейської держави», - сказав Прем’єр-міністр.

Він уточнив, що з нагоди свята спільно з Президентом України Володимиром Зеленським, Головою Верховної Ради Дмитром Разумковим і керівником Офісу Президента Андрієм Єрмаком вони поклали квіти до монумента Пилипу Орлику, з ініціативи якого у 1710 році була укладена одна з найперших конституцій у світі.

Читайте також: Три копії Конституції Пилипа Орлика вже в Україні, до 24 серпня привезуть оригінал – Зеленський

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова заявила, що Конституція сильна тоді, коли її дотримуються, поважають і захищають всі громадяни.

Про це вона написала у Фейсбуці з нагоди Дня Конституції.

«Конституція сильна, коли її дотримуються всі, поважають всі і захищають всі громадяни України», - наголосила Венедіктова.

За її словами, вже чверть століття Україна живе за однією з найдемократичніших конституцій світу.

«Всі ми маємо прагнути і працювати, щоб Україна була в топі і за реальним дотриманням конституційних норм. На цьому шляху багато випробувань - останні 7 років нашій армії доводиться захищати від атак засади державного ладу - суверенність і незалежність України. Але ми сильні і вільні, тому ми обов’язково повернемо цілісність і недоторканність», - переконана Генпрокурор.

За її словами, непорушними мають залишатись гуманістичні стандарти – права і свободи людини.

«Їх захист всі ми повинні відстоювати за будь-яких умов - не дозволяти переступати свої кордони, не посягати на права інших, добиватися справедливості, якщо вона порушена», - підкреслила Венедіктова.

Вона також зазначила, що справедливість - основне завдання правосуддя, а прокуратура є однією із вершин трикутника правосуддя в країні. «Ми свідомі своєї місії і щодня відстоюємо цей баланс і верховенство закону», - наголосила Генпрокурор.

За її словами, цьогоріч в України відзначають ювілей Конституції і Незалежності. «Нехай країна багатіє інвестиціями, винаходами, талантами, а українці вповні відчують свої невичерпні гарантовані права на щасливе життя та міцне здоров‘я, працю, що приносить достаток і задоволення, а також приємний відпочинок», - зауважила Венедіктова.

Читайте також: Зеленський назвав Конституцію юридичним щитом та бронею українців

Митрополит Київський та всієї України Епіфаній закликав українців шанувати, дотримуватися і виконувати Конституцію України та наголосив, що не можна її зневажати чи попирати.

Про це Епіфаній поінформував у Фейсбуці.

«Основний Закон писався і приймався 25 років тому – задля добра для всіх нас. Як християни ми керуємося в житті Законом Божим, а як громадяни своєї країни – насамперед Конституцією. Тож шануймо її, дотримуймося, виконуймо. Не можна її зневажати чи попирати, бо не можна порушувати основу», - уточнив Епіфаній.

Він наголосив, що те, що чверть століття тому український народ отримав власну Конституцію новітньої Української держави, - для нас це був справді доленосний документ, який ствердив віковічні прагнення українського народу жити в незалежній, суверенній, єдиній, демократичній державі, де саме людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються найвищою соціальною цінністю.

«Усвідомлюючи відповідальність перед Богом, власною совістю, попередніми, нинішнім та прийдешніми поколіннями…» – ці слова з преамбули Основного Закону багато про що нам говорять. Вони закарбовують, попри століття гонінь і богоборства, глибоку релігійність українського народу, наше потужне духовне коріння, яке, я переконаний, є доброю та міцною основою для розвитку сучасної державності», - написав Епіфаній.

Він зазначив, що, безперечно, жоден людський закон не може бути абсолютно досконалим, як це є із заповідями Божими, і «благо тому народу, який свої закони прагне поліпшувати, взоруючись на Божественну істину, а не навпаки – через людські установлення підтримуючи сваволю та гріх».

«Нині Україна проходить чи не найважче за часи своєї незалежності випробування війною. А тому нам, як ніколи, зараз потрібна єдність, чіткість, послідовність і справедливість Закону. Шануймо права та свободу, які дані нам Господом та гарантовані Конституцією. Але не забуваймо також про обов’язки і відповідальність за все, що ми робимо. З Днем Конституції, Україно!», - написав Митрополит Київський та всієї України Епіфаній.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні сьогодні, 28 червня, відзначається державне свято - День Конституції. Цього дня 1996 року о 9 годині 18 хвилин, після майже доби безперервної роботи, Верховна Рада ухвалила прийняла і ввела в дію Конституцію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-