Кремінь: У школах Києва - величезна кількість критики на мову навчання

Кремінь: У школах Києва - величезна кількість критики на мову навчання

Укрінформ
Велика кількість звернень і критики від громадян щодо мови навчання стосується закладів освіти міста Києва.

Про це повідомив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь на пресконференції в Укрінформі.

"Ми розраховуємо, що найближчим часом будуть оприлюднені результати виборів Київського міського голови. І ми щиро сподіваємося на найближчу зустріч з очільником української столиці, з яким ми б хотіли провести досить плідну і важливу зустріч. Вона буде полягати у розборі тієї проблематики, яку ми помітили за результатами десятків звернень. Бо, підкреслю, що величезна кількість звернень і критики на мову навчання стосується закладів освіти міста Києва. Разом із тим є якісь шляхи у розв'язанні цієї проблеми", - сказав Кремінь.

Він зазначив, що у Києві на уроках немала частка учителів досить часто, а в окремих випадках - зрідка, використовують російську мову замість української. За його словами, на позашкільних заходах російською розмовляє чверть педагогічних працівників, а зрідка використовують 45 %.

За словами мовного омбудсмена, ще більшою мірою російська мова замість української використовується в закладах позашкільної освіти - музичних школах, дитячо-юнацьких спортивних школах, у гуртковій роботі тощо.

Читайте також: Кандидати в депутати та міністри складатимуть іспит з української – Кремінь

"Така частка нарікань є особливо помітною. Крім контролю, крім захисту, органи місцевого самоврядування та органи управління освітою повинні подбати про створення кращих умов, про підвищення кваліфікації педагогічних працівників", - сказав Кремінь.

Як повідомляв Укрінформ, раніше Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь оприлюднив звернення до Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля з вимогою зберегти комплексне зовнішнє незалежне оцінювання з української мови та літератури, а натомість розробити тестові завдання кількох рівнів складності з української літератури для вступників залежно від того, на які спеціальності вони вступатимуть: гуманітарні чи технічні.

Читайте також: Мовний омбудсмен закликає українців долучитися до ювілейного радіодиктанту

Уряд 8 липня призначив Тараса Кременя Уповноваженим із захисту державної мови. На цій посаді він змінив Тетяну Монахову, яка звільнилась у квітні, менш ніж через пів року після призначення.

Посада мовного омбудсмена передбачена Законом "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-