У Києві кримські татари поклали квіти до пам'ятника легендарному льотчику

У Києві кримські татари поклали квіти до пам'ятника легендарному льотчику

Фото
Укрінформ
У Києві в парку Вічної Слави кримські татари в четвер поклали квіти до пам'ятника двічі героя СРСР Амет-Хана Султана.

У цей день льотчику-асу, національному герою кримських татар виповнилося б 98 років, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Амет-Хан Султан був зі своїм народом у найважчі часи переслідування і гонінь кримських татар. Він був унікальною особистістю, тому що був здатен не тільки на відвагу і героїзм, а й на гідність, честь. Ми безмежно вдячні йому за те, що він не віддалився від свого вигнаного з Криму народу і підписував усі звернення кримських татар з вимогою повернення на батьківщину», - сказав у своєму виступі біля пам'ятника Амет-Хану Султану глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

Церемонія покладання квітів до пам'ятника Амет-Хана Султана / Фото: Шамкін Данііл, Укрінформ

У роки війни, додав він, Амет-Хан Султан здійснив понад 600 бойових вильотів, збив 49 ворожих літаків, завжди приносив перемогу в спільних повітряних боях.

Читайте також: Завжди «російський» Севастополь, або Коли диктатор несе дурниці, він стає смішним

Як вважає Чубаров, будучи героїчною особистістю, він за своє коротке життя сповна пережив всі прикрощі свого народу.

«Він прожив коротке життя, йому було всього 51, коли він загинув. Але в своєму житті він сповна пережив всі прикрощі, що випали на долю його народу. Ми - маленький, але сильний народ, тому що зберігаємо єдність і ніколи не забуваємо людей, які захищали свою землю і служили своєму народові», - підкреслив глава Межлісу.

Амет-Хан Султан - двічі герой СРСР, заслужений льотчик СРСР, лауреат державної премії, після війни був льотчиком-випробувачем, освоїв понад 100 типів літаків. Народився 25 жовтня 1920 року в м Алупка Кримської АРСР. Загинув 1 лютого 1971 року під час випробування літаючої лабораторії літака ТУ-16.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-