Київрада підтримала створення музею археології на Поштовій площі

Київрада підтримала створення музею археології на Поштовій площі

Укрінформ
Київміськрада у першому читанні підтримала проект рішення про створення музею на Поштовій площі, де на місці зведення підземного ТРЦ були знайдені цінні артефакти часів Київської Русі. 

Відповідне рішення підтримали 97 депутатів Київради, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

Зокрема, мер Києва Віталій Кличко наголосив, що артефакти, знайдені на Поштовій площі, мають бути збережені та передані наступним поколінням. 

"Усе, що нам дісталося у спадок, ми повинні зберегти і передати наступним поколінням. Без минулого ми не можемо будувати майбутнього. Алгоритм збереження цих знахідок має бути напрацьований спільно з депутатами та громадськістю", - сказав Кличко. 

Так, депутати підтримали проект рішення "Про забезпечення збереження пам'ятки археології місцевого значення та розміщення музею на ділянці прибережного міського кварталу Середньовічного Києва (ХІ-ХІХст.) на Поштовій площі в місті Києві".

Відповідно до проекту рішення, комунальна організація "Музей історії міста Києва" має оформити право постійного користування земельними ділянками орієнтовною площею 0,83 га, що розташовані в межах вулиці Набережно-Хрещатицької, Набережного шосе, Боричівого та Володимирського узвозів. Там пропонується розмістити музей. 

Аби створити музей, згідно з проектом рішення, необхідно припинити договір з інвестором будівництва підземного ТРЦ на Поштовій площі. Після цього треба прийняти об'єкт незавершеного будівництва до комунальної власності. 

"Історія боротьби за створення музею на Поштовій площі є дуже тривалою. Усі події почалися ще в січні 2005 року. Інвестиційний договір був підписаний ще за часів Януковича. Під час будівництва підземного торговельного центру було знайдено важливі артефакти - це і князівські печатки, і садиби, і вулиці стародавнього Києва. На цей час будівництво припинено, дослідження не проводяться. Восени минулого року був зареєстрований проект, який має вирішити цю проблему, і пройти шлях від розуміння, що справді нам відкрилася історія стародавнього Києва, і дійти до моменту, коли ми з вами візьмемо участь у відкритті сучасного музею, який буде присвячений знахідкам, що вже є в розпорядженні археологів, бо наразі досліджена лише третина тої території, яка є під забудовою", - сказав депутат Київради Сергій Гусовський. 

За його словами, на балансі Музею історії Києва знаходиться понад 300 тисяч експонатів, які можуть бути розміщені в музеї. 

"Створення підземного торговельного центру просто унеможливить якісне археологічне дослідження, бо все буде підпорядковано саме будівництву двох підземних поверхів ТЦ", - зазначив він. 

Читайте також: Кличко хоче повернути кінотеатр "Зоряний" у власність столиці

Цим проектом рішення пропонується: ініціювання припинення інвестиційного договору з ТОВ «Хенсфорд-Україна»; передачу недобудови у власність міста; проведення якісних археологічних досліджень; проведення конкурсу на кращий проект майбутнього музею; створення повноцінного сучасного музею археології Києва.

Також зранку 19 квітня біля приміщення Київради відбулася акція на підтримку проектів рішень про збереження Андріївського узвозу та створення музею на Поштовій площі. Активісти вимагали зберегти "історичний Київ".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-