У Києві завершився вечір-реквієм до Дня депортації

У Києві завершився вечір-реквієм до Дня депортації

Фото
Укрінформ
У Національній опері України завершився вечір-реквієм до Дня пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Перед початком заходу в урочистій частині виступив Президент Петро Порошенко, який зазначив, що Верховна Рада обгрунтовано назвала депортацію кримських татар із Криму геноцидом кримськотатарського народу.

«Депортація - це злочин без строку давності», - підкреслив Президент.

Лідер кримських татар Мустафа Джемілєв, виступаючи зі зверненням до присутніх двома мовами - кримськотатарською та російською, зазначив, що співвітчизники, які залишилися живими після геноциду кримських татар, «майже піввіку вели відчайдушну боротьбу з одним із найсильніших у той час безжальним радянським режимом, боротьбу за своє повернення на  історичну Батьківщину і відновлення своїх елементарних прав». 

«І 18 травня для нас усі ці роки було не тільки днем трауру, молитов за загиблими, а також днем консолідації, днем єдності нашого народу для боротьби з цим режимом за повернення на історичну Батьківщину та відновлення своїх прав», - підкреслив Джемілєв. 

Нині, зазначив він, давно вже немає радянського режиму, кримські татари у переважній більшості уже встигли повернутися на Батьківщину і почали лікувати свої рани. 

«Але три роки тому нова катастрофа: поплічник того режиму, який здійснював геноцид проти нашого народу, окупував нашу землю і встановив на ній режим, гірший за радянський», - сказав Джемілєв.

З вірою у повернення Криму до складу України виступив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров. 

«Я не лише вірю, як і всі мої співвітчизники, як і більшість громадян України, як і Президент України, я знаю: ми повернемо Крим. І в тому звільненому українському Криму ми започаткуємо таке життя, якому радітимуть усі, хто любить Україну, хто поважає Україну і хто сьогодні поруч з Україною», - сказав Чубаров.

На вечорі-реквіємі були присутні також дружина Президента Марина Порошенко, Прем'єр-міністр Володимир Гройсман, міністри, представники посольств, співачка Джамала зі своїм чоловіком та інші.

Після закінчення офіційної частини присутнім показали короткий фільм про історію кримськотатарського народу з початку депортації до сьогодення, а потім - кілька виступів у виконанні народних артистів України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-