Джемілєв: Мета окупантів - змусити кримських татар залишити батьківщину

Джемілєв: Мета окупантів - змусити кримських татар залишити батьківщину

Укрінформ
Політика російської окупаційної влади в Криму відкрито переслідує мету витіснити кримських татар з півострова.

Це підкреслив лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв під час дискусії, що відбулася напередодні ввечері і була присвячена вшануванню пам'яті жертв депортації кримськотатарського народу 18 травня 1944 року, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

"Цього ж року ми відзначаємо вже 73-і роковини депортації, геноциду кримськотатарського народу. Десятки тисяч були закатовані в ході депортації і потім протягом двох років у важких умовах, за нашими оцінками, загинуло 46% кримських татар. Але трагізм не тільки у величезній кількості убитих людей. Тоді ставилося за мету взагалі знищити весь цей народ... А зараз стратегія окупаційної влади щодо Криму вже визначена. Основна ставка - змусити кримських татар залишити свою батьківщину. І зараз, за оціночними даними, Крим залишило близько 50 тисяч людей", - сказав Джемілєв. 

Він зазначив також, що 18 травня - День депортації - для кримських татар був не тільки днем жалоби, але і днем консолідації народу, демонстрації їхньої рішучості боротися за свої права, за повернення на свою батьківщину. 

"І ми гордо кажемо про те, що ми повернулися на свою землю, не проливши жодної краплі чужої крові, у нас була ненасильницька боротьба, хоча боролися ми з одним із самих жорстоких, нелюдських, найсильніших режимів того часу - радянським режимом. І основна частина повернулася на батьківщину після розпаду СРСР", - нагадав він.

Лідер кримських татар розповів про сьогоднішні масові обшуки у будинках його земляків у Криму, хоча жодних підстав для обшуків немає. І ці обшуки кримські татари сприймають як акт залякування. 

"Що стосується викрадених і вбитих, то це не обов'язково активісти національного руху. Завдання окупаційної влади - створити таку атмосферу, щоб ніхто не відчував себе гарантовано захищеним", - зазначив Джемілєв.

Після закінчення дискусії її учасники - представники кримськотатарського народу, Громадської організації "КримЅОЅ", Українського інституту національної пам'яті, журналісти провели акцію на площі перед Національним музеєм історії України. Вони запалили свічки, створивши символічну карту Криму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-