Рада встановила квоти для випускників з Криму у вишах півдня України

Рада встановила квоти для випускників з Криму у вишах півдня України

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила закон "Про внесення змін до закону України "Про вищу освіту" щодо забезпечення права на здобуття вищої освіти осіб, місцем проживання яких є тимчасово окупована територія України".

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, за ухвалення відповідного законопроекту №6116 проголосували 238 депутатів.

Як зазначається у пояснювальній записці до документа, закон розроблено з метою створення додаткових можливостей для осіб, місцем проживання яких є тимчасово окупована територія, щодо вступу їх на навчання до вищих навчальних закладів, розташованих на території Запорізької, Миколаївської, Одеської та Херсонської областей, лише за результатами вступних випробувань у межах установленої квоти, розмір якої встановлюється в обсязі 1000 місць державного замовлення та розподіляється між вищезазначеними вищими навчальними закладами у порядку, визначеному Кабінетом міністрів України.

Закон також забезпечує поглиблене вивчення української мови особами, місцем проживання яких є тимчасово окупована територія та які прийняті на навчання до одного з вищих навчальних закладів, розташованих на території Запорізької, Миколаївської, Одеської та Херсонської областей.

За даними Міністерства освіти і науки України, в ході вступної кампанії в 2016 році в Україні до 12 освітніх центрів "Крим-Україна", звернулися близько 350 осіб з Криму. Загалом до університетів України через освітні центри "Крим-Україна" вступили лише близько 153 осіб, а це надзвичайно низький показник. Ця цифра вказує на складність і майже неможливість здобувати вищу освіту такими дітьми на підконтрольних українській владі територіях. 

Зважаючи на складнощі, які виникають при перетині кордону з тимчасово окупованою територією, та матеріальні витрати, які є необхідними для отримання вищої освіти у звязку з необхідністю проживання на території, підконтрольній українській владі, вважається за доцільне надати можливість здобувачам вищої освіти з тимчасово окупованої території навчатися у вищих навчальних закладах півдня України, як територій, що розташовані найближче до зазначеної території, йдеться у документі.

Ухвалення відповідного закону дозволяє зберегти принципи рівності та доступності української освіти, сприяє дотриманню права на отримання вищої освіти та заохочуватиме осіб, які проживають на тимчасово окупованій території, продовжити навчання та в подальшому реалізувати своє право на працю на території Української держави.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-