В Україні проведуть пілотний етап дослідження якості освіти

В Україні проведуть пілотний етап дослідження якості освіти

Укрінформ
З понеділка, 15 травня, в Україні стартує пілотний етап міжнародного дослідження якості освіти PISA-2018, яке проводиться під егідою Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР).

Про це інформує Український центр оцінювання якості освіти.

"З 15 до 31 травня 2017 року в Україні пройде пілотний етап міжнародного дослідження якості освіти PISA-2018. У ньому візьмуть участь близько 2 000 учнів і студентів з понад 40 навчальних закладів", - йдеться у повідомленні.

Учасники проходитимуть тестування з читання, математики й природничих наук, а також візьмуть участь в анкетуванні.

Приклади завдань доступні на офіційному сайті PISA-2018 в Україні.

Дослідження PISA - міжнародне порівняльне дослідження, проводиться кожні три роки, починаючи з 2000 року, шляхом тестування навичок і знань 15-річних учнів. Вважається, що в більшості країн саме в цьому віці учні закінчують основну школу, і постають перед вибором професії та загалом майбутнього життєвого шляху.

PISA не перевіряє рівня навчальних досягнень учнів, натомість оцінює наскільки учень зможе використовувати знання й уміння, отримані в школі, за можливих життєвих труднощів і викликів.

Так, наприклад, оцінювання читацької грамотності передбачає дослідження здатності особи до широкого розуміння тексту, пошуку нової інформації, її відтворення та використання, інтерпретації змісту й формулювання власних умовиводів, осмислення й оцінювання змісту та форми тексту тощо.

Математична грамотність – це здатність особи до визначення й усвідомлення ролі математики в сучасному світі, надання добре обґрунтованих суджень, уміння використовувати математику в особистих цілях і в суспільному житті.

Природничо-наукова грамотність передбачає уміння пояснювати наукові явища, робити обґрунтовані висновки про них, усвідомлювати вплив науки і технологій на зміну матеріального, інтелектуального й культурного середовищ.

Результати окремих учнів/студентів і навчальних закладів як пілотного, так і основного етапів дослідження є конфіденційними, і не будуть опубліковані. Натомість отримані дані будуть використані для оцінювання успішності учасників. Перші результати, а також міжнародний і національний звіти PISA-2018 будуть оприлюднені в грудні 2019 року, після проведення основного етапу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-