США в ОБСЄ заявили про тиск Росії на правозахисників і журналістів у Криму

США в ОБСЄ заявили про тиск Росії на правозахисників і журналістів у Криму

Укрінформ
Делегація США в ОБСЄ висловила стурбованість, що російська окупаційна влада у Криму затримала правозахисників-активістів, та закликала звільнити всіх тих, хто розкриває правду про окупацію українського півострова.

Про це йдеться в офіційній заяві американської делегації в ОБСЄ, текст якої має Укрінформ.

"Ми стурбовані тим, що цього тижня російська влада затримала правозахисників, у тому числі Ольгу Скрипник і Володимира Чекригіна, які представляють Crimean Human Rights Group, а також представника секретаріату уповноваженого з прав людини України, коли вони проводили моніторинг контрольно-пропускного пункту на адміністративній межі з Кримом", - наголосили в американській місії. 

Як зазначається у зверненні, активісти були затримані у буферній зоні між українським і російським контрольно-пропускними пунктами, а не намагалися проникнути на територію окупованого Росією Криму. "Таке переслідування неприйнятне. Попри те, що вони були швидко звільнені, їх затримання є ще однією ознакою необгрунтованих зусиль Росії щодо тиску на тих, хто наважується розкрити правду про окупацію РФ Криму", - зауважила американська сторона.

Ще одним прикладом політично вмотивованого переслідування у заяві названо "запланований суд над журналістом Миколою Семеною". У цьому зв'язку США закликали російську владу "відмовитися від сфабрикованих звинувачень проти пана Семени та звільнити його, а також усіх інших українців, що утримуються в Росії з політичних причин". 

Російська окупаційна влада також чинить тиск на тих, хто надає юридичні послуги фізичним особам, які переслідуються владою. Обмеження на проведення мирних зібрань, свободу слова й ЗМІ означають, що жителі українського Криму не можуть користатися своїми основними правами й свободами, підкреслюється у заяві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-