Україна в Женеві наголосила: РФ хоче легалізувати крадіжку Криму - Геращенко

Україна в Женеві наголосила: РФ хоче легалізувати крадіжку Криму - Геращенко

Укрінформ
Конференція в Женеві на рівні міністрів закордонних справ, ініційована міністрами України, Литви, Латвії, і присвячена окупації Криму, викликала неабиякий інтерес країн-членів ООН і зібрала повну залу.

Про це написала у Facebook перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко, яка бере участь у заході.

"Тезово про ключові виступи. Павло Клімкін, міністр ЗС України: окупація Криму - це грубе порушення Будапештського меморандуму. Завтра ООН відзначає всесвітній день без дискримінації. Окуповані РФ території Криму і Донбасу- це території суцільної дискримінації, де відбуваються системні порушення прав людини, кримських татар, українців. Звернувся до світу тиснути на РФ в питанні звільнення політв'язнів і тримати санкції до повної деокупації Криму", - написала Геращенко.

Вона також процитувала міністра закордонних справ Латвії Едгара Ринкевича: "75 років тому кримські татари вже зазнали утисків і були депортовані, сьогодні історія репресій повторюється. РФ заборонила всі медіа і сайти, які дають іншу точку зору в Криму, ці дії і тиск потрібно розслідувати міжнародній спільноті. Країни Балтії були окуповані 50 років СРСР, але Захід ніколи не визнавав цієї окупації і це допомогло країнам Балтії вибороти незалежність. Тому важливо посилити тиск на РФ" .

У свою чергу, глава МЗС Литви Лінас Лінкявічус зазначив, що окупаційна влада РФ ставиться до кримських татар і всіх незгодних як до терористів, проводить системні репресії, до політв'язнів застосовують методи сталінської каральної медицини, їх закривають в психіатричних клініках. За його словами, потрібно вимагати негайного звільнення заручників і затриманих, більш жорстко реагувати на факти ксенофобії і системного порушення прав людини в Криму.

Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Янгланд вкотре наголосив, що анексія Криму незаконна, "2,5 мільйони жителів Криму мають права, які їм гарантує європейська Конвенція з прав людини, і тому жителі Криму можуть звертатися до ЄСПЛ".

Як підкреслила Геращенко, генсек РЄ визнав, що Крим залишається повністю закритим для міжнародних моніторингових місій. Але при цьому саме комісар РЄ з прав людини і визнані моніторингові місії є тими структурами, чия інформація і моніторинг може бути використана в судах.

Заступник Верховного комісара ООН з прав людини Кейт Гілмор підкреслила, що РФ відмовила в доступі моніторингових місій ООН на окуповану територію, поінформувала про дискримінацію окупаційною владою тих українських громадян, які відмовилися брати російське громадянство, наголосила на неприпустимості тиску на журналістів і адвокатів, які захищають кримських татар і українців.

Голова Меджлісу Рефат Чубаров говорив про м'яку реакцію світу щодо Криму: "М'яка реакція світу на окупацію Криму - це фактична згода на знищення кримськотатарського народу". Він запропонував створити окремий міжнародний майданчик для дискусії і вирішення шляхів деокупації Криму.

Джейн Коннорс, Amnesty International, акцентувала увагу на неможливості нормальної роботи правозахисних організацій, адвокатів в Криму.

Перший заступник міністра інформації України Еміне Джапарова зазначила, що крім порушення прав людини в Криму відпрацьовуються найганебніші методи гібридної війни, зокрема, російська пропаганда малює виключно негативний образ України, формуючи негативну суспільну думку. Джапарова закликала світ активніше допомагати родинам політв'язнів, звернула особливу увагу на неможливості нормальної роботи правозахисних і громадських організацій в Криму.

"Я в своєму виступі підкреслила, що агресія на Донбасі стала можливою тільки тому, що світ дозволив РФ вкрасти Крим і дуже м'яко висловив занепокоєння щодо окупації. Тому принципово, щоб питання деокупації Криму залишалося в активному порядку денному, це сприятиме і деокупації Донбасу. Нагадала, що серед 17 політв'язнів Кремля - 10 з Криму, також 27 українських громадян-політв'язнів (в основному кримські татари) залишаються в тюрмах Криму, вони зовсім безправні, бо до них немає допуску українських консулів, міжнародних моніторингових і гуманітарних місій. 70 малолітніх дітей політв'язнів і зниклих безвісти в Криму залишаються без батьківської опіки, серед них діти Олега Сенцова, інших", - написала Геращенко.  

Вона закликала тиснути на Росію з вимогою звільнення всіх заручників і політв'язнів у РФ, в Криму, і на окупованих територіях. 

"І посилювати санкції проти РФ до повного звільнення заручників та деокупації. Наголосила, що Україна виступає за відновлення територіальної цілісності і суверенітету, ніяких інших планів не існує. Звернула увагу, що РФ намагається легалізувати крадіжку Криму через міжнародні організації, зокрема, в звіті БДІПЛ/ ОБСЄ щодо виборів до Держдуми немає жодного слова про анексію Криму, тому ми закликаємо звернути на це увагу і вдосконалювати моніторингові процедури, щоб вони відповідали викликам часу", - наголосила Герщенко.

За її словами, Крим - повністю закрита територія, туди не допускають жодну визнану моніторингові місію, щоб звіти цих місій не лягли в основу рапортів і не стали свідченнями в судах. Тому світ має вимагати від РФ негайного допуску до Криму моніторингових місій ООН з запобігання тортур, місії РЄ, МКЧХ, інших, вважає перший віце-спікер. 

"І останнє, звернула увагу, що останнім часом в світових медіа вигулькують якісь "плани" врегулювання ситуації на Донбасі через здачу Криму. Примітно, що подібні "плани" ніхто не наважився озвучити всередині України, бо там це сприйметься як зрада. Такі "плани " запускаються як перевірка громадської думки Заходу. Але не існує ніяких інших планів, як деокупація Криму і Донбасу, як відновлення територіальної цілісності України", - підкреслила Геращенко.

Вона також зазначила, що в рамках обговорення представники Польщі, Франції, Великої Британії, Туреччини, Австралії, Естонії, інших країн заявили про солідарність з Україною в відновленні територіальної цілісності і деокупації Криму. Окупація півострова РФ не визнається ніким, резюмувала Геращенко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-