Правозахисниця назвала

Правозахисниця назвала "прості кроки", які укріплять віру кримчан в Україну

Укрінформ
Україна може укріпити віру кримчан у державу, зробивши декілька конкретних і простих кроків їм назустріч.

Про це заявила юрист Української Гельсінської групи з прав людини Дар’я Свиридова на міжнародному форумі "Крим в умовах окупації: наслідки для України і світу", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Я звертаюся до української влади з проханням зробити кілька простих і конкретних кроків назустріч кримчанам. Давайте не чекати наступні три роки, щоб вирішити питання нерезиденції кримчан, питання евакуації їх майна з окупованої території і питання доступу до банківських послуг. Це прості кроки, які можна вирішити сьогодні, і їх не потрібно доводити до міжнародних інстанцій, але вони дуже зміцнять віру людей у свою державу", - заявила Свиридова.

Вона підкреслила, що Крим - це зона прямої відповідальності України за людей, які там залишаються і переселяються на материкову частину, і неможливо, "просто ухваливши закон про окуповані території, перекласти всю відповідальність за порушення прав і свобод людини" на території Криму на державу-агресора.

Крім того, на переконання правозахисниці, необхідно розпочати створення міжнародного майданчика для ведення переговорів з Росією щодо Криму.

"Я розумію, що держава-агресор не розглядатиме це питання, але це не означає, що Україна не має нічого робити, щоб створювати такий майданчик для проведення переговорів", - підкреслила она.

Як повідомила Свиридова, правозахисними організаціями зафіксовані і передані до міжнародних судів десятки скарг на порушення прав і свобод кримчан.

Зокрема, за словами правозахисниці, дії "влади" в Криму направлені на те, щоб припинити будь-який збір і передачу інформації про репресії активістів, про опір окупації в Криму. Водночас класичними порушеннями прав людини залишаються системні переслідування релігійних громадян і переслідування свободи слова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-