До

До "кримського диверсанта" Штиблікова не пускають незалежних адвокатів - правозахисник

Укрінформ
ФСБ перешкоджає доступу до затриманого у Криму аналітика Дмитра Штиблікова незалежних адвокатів, яких обрала сім'я. Натомість у нього з'явився адвокат, з яким він нібито уклав угоду в СІЗО, про яку родичам нічого не відомо.

Про це в інтерв'ю Укрінформу повідомив російський правозахисник Андрій Сабінін, який за дорученням дружини намагався пробитися до заарештованого українця.

"Олександр Попков, з яким ми разом працюємо, був найнятий дружиною Дмитра Штиблікова, але пробитися до нього не зміг, оскільки йому усно зачитали відмову Штиблікова від адвоката Попкова. А так це або не так - невідомо. Згодом, щоб з'ясувати ці обставини, я, за разовим дорученням родичів, намагався потрапити до сімферопольського СІЗО, де зараз утримується Штибліков. Мені треба було поспілкуватися з Дмитром щодо його добровільної відмови від адвоката Попкова, а також з'ясувати обставини появи у справі того адвоката, який у нього зараз є", - заявив захисник.

Однак і йому не вдалося потрапити до Штиблікова, оскільки в нього нібито вже є адвокат.

"У СІЗО лежить письмове повідомлення з ФСБ, в якому написано, що адвокатом Штиблікова є такий-то... Це - кримський адвокат, з яким нібито в ізоляторі тимчасового утримання Штибліков уклав угоду за умови оплати цієї угоди дружиною Дмитра. При цьому сама дружина - ні сном ні духом про цей договір", - заявив Сабінін.

Він також висловив сумнів щодо сумлінності цього "захисника": "На момент мого ознайомлення з арештною справою Штиблікова там навіть не було скарги цього адвоката на постанову суду про застосування запобіжного заходу у вигляді взяття під варту".

Таким чином, наразі ні сім'я, ні найняті нею незалежні адвокати досі не бачилися зі Штибліковим, затриманим 9 листопада у Севастополі і звинуваченим у підготовці диверсій.

"Тож, склалася парадоксальна ситуація: Штибліков відмовився від адвоката, якого йому призначили на час затримання і взяття під варту, він також відмовився від адвоката, якого найняла йому дружина - Олександра Попкова. А адвокат, якого дружина попросила з'ясувати, чому він відмовився від адвоката, якого вона найняла йому - тобто я, - потрапити в СІЗО не може, тому що його туди не пускає ФСБ. І тому - що відбувається з Штибліковим, які там проводяться заходи - взагалі ніхто не знає. Той адвокат, який з'явився у справі - він ніякого контакту з сім'єю затриманого не має, нічого не каже", - заявив Сабінін.

Російський правозахисник підкреслив, що в цілому "практика така, що ФСБ всіляко перешкоджає належній реалізації права українських громадян на захист, у тому числі шляхом створення перешкод для роботи незалежних адвокатів".

Повністю інтерв'ю Андрія Сабініна читайте на сайті Укрінформу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-