Затримання

Затримання "українських диверсантів" набуває масового характеру – правозахисники

Укрінформ
Затримання щонайменше десяти осіб у справі "українських диверсантів" говорить про те, що воно набуло масового характеру і є політично вмотивованим.

Про це на прес-конференції в Укрінформі заявила керівник Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник.

"Сьогодні ми констатуємо, що справа так званих кримських або українських "диверсантів" має масовий характер. Це вже, щонайменше, 10 осіб. Але якщо чесно, ми не впевнені, що все обмежується тільки цією групою людей... наскільки нам відомо із заяв ФСБ, таких людей може бути набагато більше", - повідомила Скрипник.

Доказом того, зазначила вона, є інформація ФСБ про затримання з 6 по 10 серпня 2016 року дев'яти "українських диверсантів".

"Ще у серпні, коли стало відомо про те, що були затримані Євген Панов, Андрій Захтей, Редван Сулейманов і Володимир Присіч, ФСБ говорила про затримання дев'яти осіб. На сьогодні ми знаємо, що було затримано чотири людини, але можливо їх було ще більше. Сьогодні ми з'ясовуємо це. Нещодавно ми також дізналися, щонайменше, про два рішення суду в серпні, але ми не знаємо, чи пов'язують їх з  "терористичними" статтями. Також перевіряємо цю інформацію", - повідомила правозахисниця.

Скрипник нагадала, що в листопаді в окупованому Криму було затримано ще шістьох осіб.

"Спочатку Дмитра Штиблікова, Олексія Бессарабова і Володимира Дудку, і трохи пізніше стало відомо, що затримано Гліба Шаблія та Олексія Стогнія, а нещодавно повідомили про затримання Леоніда Пархоменка, якому інкримінують державну зраду або шпигунство", - розповіла керівник правозахисної групи.

Як заявила Скрипник, стосовно всіх затриманих у Криму "диверсантів" зафіксовано дуже багато порушень "у першу чергу порушень фундаментальних прав людини, які дають можливість говорити, що ці люди є політв'язнями, і це говорить про те, що список політв'язнів, яких утримує Російська Федерація, став на жаль набагато більшим".

У зв'язку з цим, резюмувала Скрипник, у Кримській правозахисній групі "підготували звернення в міжнародні організації, в якому обґрунтовуємо, чому ці люди є політв'язнями, незважаючи на ту пропаганду і ту дезінформацію, яку поширює про них Росія".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-