Андрій Сабінін, адвокат Миколи Семени
За заклик повернути Крим Україні - тюремний строк 5 років
23.12.2016 09:00

- "Доказова база", тобто, у сторони обвинувачення достатня?

- Перш за все, слід підкреслити, що складу злочину немає, виходячи з міжнародно-правового розуміння поняття територіальної цілісності.

Разом з тим, ми розуміємо, що не для того ці справи порушувалися, щоб потім в судах виправдовувати. Ну не виправдовують у нас в судах, тим більше, у таких справах. А тому ми реалісти, і в ідеалі для нас - добитися мінімального строку, до того ж умовно.

Слід зазначити, що, на мій погляд, Микола Семена в цьому ряду "сепаратистських" справ стоїть трохи осібно. Це позиція, яка не просто висловлена, там, в "Фейсбук" або в "Однокласниках" шляхом репосту, троллінгу або дурного жарту, а це позиція дорослої, розсудливої людини.

Причому, що найцікавіше, ця позиція спрямована не усередину Криму. І якщо проаналізувати текст, чого, до речі кажучи, не зробили ефесбешники в експертизі, то він звертається не до росіян. А напрям - усередину України, міжнародного співтовариства. І розміщує це журналіст у вигляді особистої думки.

Але ж спрямованість висловлювання повинна доводитися, в тому числі, через проведення психологічної експертизи, яку в ФСБ не провели. Вони провели лінгвістичну експертизу, і дали висновки правового характеру. Однак експерт-лінгвіст не має права відповідати на правові питання. "Є у статті заклики до порушення територіальної цілісності?" - це виключно правове запитання, і слідчий не має права ставити його у такому вигляді. І це російська, хибна практика з екстремізму.

Встановлюючи наявність закликів у тексті статті, обов'язково треба встановити спрямованість цих закликів. І тут повинен працювати психолог. ФСБ ж цього не зробило. Ми просили - залучіть психолога, зробіть комплексну експертизу, Верховний суд цього вимагає, однак слідчий нам відмовив.

- Виходить, у Росії можна посадити за грати будь-якого журналіста, який буде писати про те, що "Крим - не наш"?

- Не тільки журналіста. Будь-яку людину, яка говорить, що Крим - не наш, використовуючи при цьому спонукальні дієслова, у спонукальній формі у вигляді закликів.

- А якщо це пост в соцмережах? Просто #КРЫМНЕНАШ?

- В основному, всі справи та вироки по справах екстремістської спрямованості, а це вже близько 500 - всі вони з соцмереж.

"Зайти" в РФ можна, висловивши право нації на самовизначення, але вийти з неї - не можна

Чи можуть притягнути до відповідальності і "посадити" за фразу "КРЫМНЕНАШ" - не думаю. Адже це не заклик, швидше мем такий. А якщо б хтось написав, приміром, "треба віддати Крим назад Україні, тому що Крим не наш, і Росія його захопила незаконно", то тут вже інша розмова. В такому випадку, залежно від ступеня спонукальною експресії та використання спонукальних висловлювань і закликів, - вже до 5 років.

Тому є і така думка, що "зайти" в РФ можна, висловивши право нації на самовизначення, але вийти з неї - не можна, карається, якщо закликати до цього.

- Я б не хотів за всіх росіян відповідати. Я взагалі сторонюся цієї масової "поп-культури", яка вихлюпується в соцмережі. Я звик працювати з конкретною ситуацією.

Біда, за великим рахунком, полягає у можливих тортурах в СІЗО з метою домогтися зізнання. І поки людину не вб'ють, на жаль, у нас ніхто не зверне уваги. Так, зараз я з моїм колегою Попковим веду дві справи, не пов'язаних з Кримом, і вони відбулися тільки тому, що людей вбили, дознущались. Одна з цих справ - вбивство підлітка, українця, у Білоріченській виховній колонії.

Якщо у людини якісь побої, то його садять в СІЗО, приміщення камерного типу або лікарню, він там одужує. І про це ніхто не знає, кругова порука. А от якщо буде труп, куди його подіти? Поки людину не вб'ють, про те, що щодо неї були тортури, ніхто і не дізнається...

Василь Короткий, Київ.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-