Дипломати РФ намагалися зірвати виступи кримських активістів у Туреччині

Дипломати РФ намагалися зірвати виступи кримських активістів у Туреччині

Фото
Укрінформ
Російські та проросійські сили намагалися зашкодити кримським активістам - Геннадію Афанасьєву, Емілю Курбединову та Едему Семедляєву - виступити в Анкарі з доповідями про порушення прав людини на окупованому півострові.

Про це повідомили всі три активісти, зокрема, Геннадій Афанасьєв написав у Фейсбуці

"В цю хвилину маємо виступ в Університеті економіки та техніки Анкари перед представниками міжнародних дипломатичних місій та представниками уряду Туреччини. Незважаючи на активний тиск проросійських структур з метою зірвати захід - ми все ж виступаємо з доповідями щодо порушення прав людини в окупованій АР Крим, українців, корінного народу кримських татар, кримських мусульман та переслідування політв'язнів на території Криму!" - пише він.

Як пояснила у Фейсбуці правозахисниця Марія Томак, колишній політв'язень Афанасьєв та кримськотатарські адвокати Курбединов та Семедляєв перебувають у Туреччині на запрошення посла Андрія Сибіги.

Також вона процитувала листування з Афанасьєвим, в якому той писав: "Як я зрозумів, дипломати РФ погрожували погіршенням та загостренням відносин. Намагалися повністю скасувати захід і все ж таки спромоглися певних моментів - подію заборонили висвітлювати в ЗМІ Туреччини, але ж ми вже знаємо як і цю проблему вирішити".

У коментарях до цього допису Томак голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров зауважив, що не варто переоцінювати вплив російських дипломатів в Туреччині. "Так, були спроби умовити керівників деяких турецьких закладів, зокрема університетів, не сприяти та не брати участь у проведенні заходів, присвячених правам кримськотатарського народу та правам людини в окупованому Криму. Аргументи також цілком очікувані - мовляв, не варто псувати турецько-російські відносини, які зараз "на підйомі", - написав Чубаров.

За його словами, про наміри російських дипломатів стало відомо керівникам Об'єднання кримськотатарських товариств Туреччини і Всесвітнього конгресу кримських татар, які є організаторами вказаних заходів. "Декілька телефонних дзвінків, звернення до МЗС Туреччини... і російські дипломати швиденько накивали п'ятами, щоб уникнути можливого скандалу", - зазначив голова Меджлісу.

Напередодні, за повідомленнями Афанасьєва та фотографа Антона Наумлюка, активісти провели "багатогодинну конференцію в Анкарі перед широкою турецькою громадою" та відкрили фотовиставку "Гібридна депортація", присвячену незаконно затриманим мешканцям Криму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-