У Криму до

У Криму до "українських диверсантів" не пускають адвокатів

Укрінформ
До так званих "українських диверсантів", затриманих в окупованому Криму минулого тижня, досі не пускають адвокатів.

Про це написав у Facebook Олександр Попков, адвокат Дмитра Штиблікова.

"Чотири дні слідчі ФСБ (як мінімум Кулаков С.В. і Сердюк А.Н.) достовірно знають про наявність адвоката за угодою у Дмитра Штиблікова, але ігнорують і не допускають мене до справи і підзахисного. В неділю вдається вручити ордер і мої документи слідчому", - повідомив Попков.

За його інформацією, вдень у понеділок адвокатові Володимира Дудки за угодою - Оксаною Железняк - вдалося на пару хвилин прорватися до заляканого і пригніченого підзахисного. Тот сказав, що його змусять від неї відмовитися, і він буде вимушений давати свідчення, які не відповідають дійсності: "Я вам не можу всього розповісти". Дійсно, незабаром Дудка "відмовився" від хорошого принципового адвоката, йому призначили іншого, після чого Дудка надав відеозізнання.

Попередній адвокат, призначений Штиблікову, повідомила Попкову, що за її участю ніяких відео не записувалися і ніяких слідчих дій не проводилися. "Значить, її теж прибрали зі справи. Але більше з родичами ніхто з адвокатів не зв'язувався", - пояснив Попков.

В понеділок увечері слідчий мимохідь повідомив його, що Штибліков нібито відмовився від адвоката за угодою Попкова. Але той не збирається йти зі справи: "Підтверджень я не бачив, підзахисний у моїй присутності і після конфіденційного спілкування від мене не відмовлявся, працюю далі. У такій ситуації ізольована кримським ФСБ людина з рідними, такими, що живуть в Криму, може підписати будь-які папірці, узяти на себе все що завгодно, аж до вбивства Павла I і геноциду печенігів. А якщо хтось сумнівається, то запитаєте у Геннадія Афанасьєва", - резюмував адвокат.

У серпні російські спецслужби вже заявляли про затримання "диверсантів" в Криму. Ті також нібито надали зізнання, проте пізніше відмовилися від своїх слів, заявивши про тиск з боку співробітників ФСБ.

У цілому після анексії Росією Криму навесні 2014 року правозахисники неодноразово заявляли про політично мотивовані переслідування жителів півострова, у тому числі кримських татар, а також цивільних активістів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-