Німецькі та українські медики адаптували співпрацю до воєнного часу

Німецькі та українські медики адаптували співпрацю до воєнного часу

Укрінформ
Допомога Україні для лікарів і пацієнтів на місцях, а також через лікування українців у Німеччині буде залишатися одним із пріоритетів німецького уряду.

Про це заявив міністр охорони здоров’я ФРН Карл Лаутербах під час українсько-німецької конференції з питань психічного здоров’я, психосоціальної підтримки та реабілітації, яка відбулася 2 лютого в Берліні, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Бути з українцями – залишається нашим топпріоритетом», - сказав міністр.

Він зазначив, що між лікарнями двох країн налагоджена мережа співпраці, німецькі лікарі співпрацюють з українськими, зокрема, в режимі «телемедицини». Українські фахівці, таким чином, мають гнучкий доступ для експертизи, де б вони не перебували. Лаутербах при цьому зізнався, що був вражений рівнем українських лікарів, з яких німецькі подекуди можуть брати приклад.

Після початку повномасштабної війни клініка «Шаріте» розповсюдила на Україну «механізм солідарності» (який працював у Німеччині під час пандемії коронавірусу). Це означає можливість евакуації ургентного пацієнта в потрібну клініку. Лаутербах назвав це «медичною репатріацією».

Повний доступ до послуг німецької медицини мають і понад 1 млн українців, які знайшли притулок у Німеччині. Серед них – невелика група тих, хто пережив Голокост, повідомив глава німецького МОЗ. Він підкреслив трагічність «іронії історії», що ті, кого в 1945 році з Аушвіцу врятували солдати Червоної армії, наразі змушені рятуватися від росіян у Німеччині.

ФРН, за словами міністра, взяла на лікування 980 пацієнтів, які зазнали поранень - це найбільша кількість порівняно з іншими країнами.

З огляду на те, що незабаром виповниться друга річниця початку повномасштабної війни, під час якої, за його словами, було зафіксовано 1500 атак на об’єкти охорони здоров’я, німецький політик заявив: «Це найбільш огидне, що може статися під час будь-якої війни».

Те, що, попри все, надання медичної допомоги залишається можливим великою мірою по всій території України, Лаутербах назвав заслугою українців і Мінохорони здоров’я. Політик заявив, що захоплюється тим, як його колега Віктор Ляшко, попри війну, продовжує проводити реформи та просувати інновації у своїй сфері на шляху інтеграції в ЄС.

Читайте також: Важливо зламати стереотипи українців про послуги психологів або психіатрів - Зеленська

Того ж дня міністри охорони здоров'я України та Німеччини підписали спільну декларацію про наміри щодо співробітництва у сфері охорони здоров'я між міністерствами.

У конференції взяли участь перші леді двох країн – Олена Зеленська та Ельке Бюденбендер.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-