Важливо зламати стереотипи українців про послуги психологів або психіатрів - Зеленська

Важливо зламати стереотипи українців про послуги психологів або психіатрів - Зеленська

Укрінформ
Надання людині, яка зазнала значного стресу, швидкої психологічної підтримки зменшує імовірність розвитку важких ментальних наслідків у майбутньому, тому важливо, щоб навичками надання такої допомоги володіли представники окремих професій.

Про це говорила дружина Президента України Олена Зеленська під час українсько-німецької конференції з питань психічного здоров’я, психосоціальної підтримки та реабілітації, яка проходить 2 лютого в Берліні, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми хочемо, щоб кожен поліцейський, медпрацівник, працівник сфери послуг, пошти, залізниці мали відповідні навички психологічної допомоги», - сказала Зеленська.

Вона навела дані, згідно з якими в 90 випадках зі 100 у людини не будуть розвиватися страшні психологічні наслідки, якщо їй надали хоча б просто підтримку. Вже дуже багато працівників «першої ланки контакту» проходять навчання, сказала Зеленська.

Вона підкреслила важливу роль у наданні допомоги сімейних лікарів, які хоча й не є психотерапевтами, але можуть розпізнати перші ознаки захворювання та перенаправити пацієнта. Проходять навчання тих, кому люди найбільше довіряють - вже кілька тисяч сімейних лікарів пройшли відповідне навчання за програмою mhGAP, повідомила Зеленська.

Окрім того, люди будуть отримувати консультації психологів також у Центрах життєстійкості.

Перша леді зазначила, що ніхто з українців, навіть якщо він або вона не бере безпосередню участь у бойових діях або не зазнав ударів, не може захиститися від війни, відгородитися від травматичних новин і картин.

«Війна не може бути поставлена на паузу. Це стан перманентного стресу», - констатувала перша леді.

Наразі понад 90% українців вважають свій психологічний стан незадовільним, сказала вона. Ментальне здоров’я впливає на фізичне, і це вже відчувається. Фіксуються зростання випадків інфарктів та інсультів (які є прямим наслідком постійного стресу), а також інших захворювань, як-от діабет.

Зеленська підкреслила важливість «привчання» українців до усвідомлення, що ментальне здоров’я – це річ, про яку треба думати та ламати стереотипи про послуги психологів або психіатрів.

Вона також поінформувала про те, що через кілька місяців може бути підготовлений шкільний підручник на тему ментального здоров'я, адаптація під українські умови американського. Зокрема, триває пошук назви.

Зеленська подякувала Німеччині, яка надає велику підтримку Україні, та особисто першій леді ФРН Ельке Бюденбендер, яка, серед іншого, долучилась до створення «Шляху порятунку» - евакуації онкохворих дітей до лікарень у більш безпечні області України та за кордон.

Читайте також: Україна має унікальний досвід для розробки методик реабілітації ветеранів - Лапутіна

Дружина Президента Федеративної Республіки Німеччина, під патронатом якої проходить конференція, також наголосила на важливості підтримки ментального здоров’я. Особливо це важливо для дітей.

«Це трагедія, коли діти не можуть впоратися з травмою війни. Допомогти їм впоратися - це інвестувати в наше спільне майбутнє», - сказала Бюденбендер, яка також є «патроном ЮНІСЕФ» у Німеччині. Вона закликала не допустити, щоб через потворну війну ціле покоління українців було втрачено через проблеми з психікою.

Читайте також: Ментальне здоров’я: українці почали частіше звертатися до фахівців

На конференції в Берліні обговорюються проблеми психічного здоров’я в аспекті нелюдської російської війни, що не лише завдала незліченній кількості людей фізичних ушкоджень, змінила їхнє життя, але й невимірних психологічних ран. Комплексний підхід як до фізичного, так і до психічного відновлення формує важливу основу для розбудови потенціалу в усіх аспектах майбутньої відбудови України, підкреслювали учасники, серед яких міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко та німецькі міністри охорони здоров’я Карл Лаутербах і економічного співробітництва та розвитку Свенья Шульце.

Конференція є частиною Німецької платформи для відбудови України, ініціативи Федерального уряду Німеччини, спрямованої на сприяння внеску німецьких учасників у відбудову України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-