РНБО підтримує законопроєкт про легалізацію медичного канабісу

РНБО підтримує законопроєкт про легалізацію медичного канабісу

Укрінформ
Рада національної безпеки і оборони України підтримує законопроєкт про легалізацію медичного канабісу, адже ухвалення стане кроком у напрямку гуманізму та зорієнтованості на потреби людей.

Про це повідомила РНБО, передає Укрінформ.

Як нагадали в РНБО, стаття 3 Конституції визначає, що найвищою соціальною цінністю в Україні є людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека.

Також, згідно з Конституцією, держава має обов’язок захищати життя людини. Право на життя є невід’ємним правом кожної людини, а держава зобов’язана дбати про створення умов для ефективного і доступного для всіх громадян медичного обслуговування.

У РНБО підкреслили, що доступ до ліків на основі канабісу може допомогти зменшити вираженість болю в онкохворих чи пацієнтів з епілепсією, хворобою Альцгеймера, розсіяним склерозом або психологічними розладами.

Виникнення спричинених війною станів ще більше актуалізувало питання забезпечення доступу пацієнтів до лікарських засобів на основі медичного канабісу. За даними Міністерства охорони здоров'я, нині таких препаратів потребують понад два мільйони українців. Продовження бойових дій призводитиме до зростання кількості осіб з різними психологічними і психічними проблемами, які потребуватимуть рішень.

Читайте також: Медичний канабіс: МОЗ очікує, що законопроєкт незабаром буде на голосуванні в Раді

Наголошується, що законопроєкт №7457 передбачає розширення доступу пацієнтів до ліків на основі медичного канабісу та полегшення терапії для певних хвороб і станів. Документ розроблений на основі сучасних міжнародних досліджень і рекомендацій, що підтверджують можливість медичного застосування канабісу у лікуванні.

"Сьогодні є велика кількість наукових досліджень, а також висновки профільних міжнародних установ, що підтверджують терапевтичний ефект медичного канабісу та його ефективність у медичних цілях", – зауважили в РНБО.

У відомстві вважають, що "ухвалення законопроєкту №7457 буде ще одним кроком у напрямку гуманізму та зорієнтованості на потреби людей, оскільки дозволить забезпечити контрольований обіг медичного канабісу".

Читайте також: У МОЗ розповіли, що отримають пацієнти у разі ухвалення законопроєкту про медканабіс

Відповідні рішення вже реалізовані в більш як 50 країнах світу, серед яких – Німеччина, Італія, Чехія, Польща, Австрія, Данія, Бельгія, Норвегія, Ізраїль, Велика Британія, США і Канада.

Як повідомляв Укрінформ, 10 червня у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №7457 про розширення доступу до препаратів медичного канабісу для лікування низки хвороб.

28 червня під час виступу у Верховній Раді до Дня Конституції України Президент Володимир Зеленський заявив, що слід нарешті "чесно легалізувати" ліки на основі канабісу, відповідні наукові дослідження та контрольоване українське виробництво.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-