У МОЗ розповіли, що отримають пацієнти у разі ухвалення законопроєкту про медканабіс

У МОЗ розповіли, що отримають пацієнти у разі ухвалення законопроєкту про медканабіс

Ексклюзив
Укрінформ
У разі ухвалення законопроєкту про медичний канабіс, пацієнти зможуть отримати доступ до лікарських засобів, які давно використовуються у світі для низки захворювань і довели свою ефективність. 

Про це в коментарі Укрінформу сказав заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

"Використання медичного канабісу, лікарських засобів на його основі є поширеною світовою практикою. Україна не перша приймає рішення про те, що препарати медичного канабісу мають бути на фармацевтичному ринку. 56 країн вже схвалили використання медканабісу і продублювали це в своїх локальних, клінічних протоколах. Тому цей законопроєкт про регулювання обігу рослин конопель по суті допоможе Україні створити умови, щоб наші пацієнти мали доступ до медичного канабісу і препаратів конопель для застосування в клінічній практиці", - сказав Кузін.

Читайте також: Медичний канабіс: МОЗ очікує, що законопроєкт незабаром буде на голосуванні в Раді

За його словами, у світі лікарські препарати на основі медканабісу використовують для дуже широкого кола пацієнтів, зокрема з неврологічними проблемами, онкозахворюваннями, психічними проблемами.

"Це неврологічні захворювання, такі як розсіяний склероз, епілепсія, хвороба Альцгеймера, наркотична залежність або проблеми психічного характеру, тоді коли використовується замісна терапія для опіоїдів, стимуляторів або для подолання посттравматичних стресових розладів. Є доказова база, що препарати на основі медичного канабісу можуть бути ефективними. Також це хронічний біль, який важко піддається стандартним протоколам лікування, паліативна допомога для полегшення симптомів, особливо для онкохворих, які перебувають в останній фазі захворювання. Тому препарати на основі медичного канабісу можуть бути застосовані для дуже широкої групи пацієнтів", - пояснив Кузін.

Він наголосив, що дійсно смоли канабісу, екстракти, які містять тетрагідроканабінол, є наркотичним засобом, але законопроєктом врегульовується жорсткий нагляд за обігом таких препаратів.

Читайте також: Законопроєкт про медичний канабіс передбачає посилений контроль поліції за його обігом - депутат

"Цей законопроєкт не дозволяє, не легалізує рекреаційний канабіс, а дозволяє обіг саме цього наркотичного медичного канабісу. Це регулювання буде обмежуватися законодавством, яке стосується наркотичних засобів. Це рецепт, відповідне звернення до лікаря, рецептурний бланк, отримання окремої ліцензії на продаж чи виробництво наркотичних засобів. І це суворий державний контроль як з боку Держлікслужби, так і з боку МВС і відповідних управлінь, які стосуються захисту державних інтересів у сфері наркополітики. Контроль доволі жорсткий", - сказав заступник міністра.

Водночас за його словами, хоча законопроєкт і відкриває можливість для пацієнтів отримати такі препарати, для їх застосування у медичній практиці необхідно буде внести зміни і до протоколів лікування та налагодити виробництво або імпорт таких препаратів.

"Мають бути адаптовані і оновлені відповідні національні протоколи по відповідних групах захворювань: неврологічним, наркозалежності, психічним, паліативній допомозі чи хронічному болю. Такі протоколи мають бути оновлені із включенням відповідних груп лікарських засобів. Також мають з'явитися постачальники або виробники таких лікарських засобів. Законопроєкт… віддає перевагу все-таки вітчизняному виробництву. Вирощування медичних конопель в умовах України - це додаткові робочі місця, це розвиток фармацевтичного сектору, виробництва, і законопроєкт стимулює це", - сказав Кузін.

Якщо буде з'являтися лікарська форма або готовий лікарський засіб, додав він, то буде проводитися відповідна процедура його реєстрації і цей препарат може з'явитися на ринку.

Головний державний санітарний лікар зауважив: "Допоки українські фармвиробники не пройдуть таку реєстрацію, можна буде тимчасово використовувати препарати іноземного виробництва, які використовують у світі. І, відповідно, вони мають реєстрацію або FDA (Food Drug Administration), або іншого регулятора на території Європи або світу. Доступність препаратів медканабісу залежатиме від багатьох факторів. В Україні дозволений обіг лікарських засобів, які зареєстровані. І ми розраховуємо, що прийняття цього закону так само буде давати посил міжнародним компаніям, що Україна готова до впровадження таких лікарських засобів, і частка міжнародних компаній також почне реєструвати свої лікарські засоби на території України. Якщо такі препарати будуть надані в межах гуманітарної допомоги, то використання їх цілком можливо, тому що для потреби саме для реагування на надзвичайні ситуації в рамках військових дій дозволяється використання незареєстрованих препаратів. Насправді нюансів багато, але з ухваленням цього закону це буде суттєвий поштовх, в тому числі і для світової фармспільноти".

Як повідомляв Укрінформ, у лютому цього року Комітет Верховної Ради з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування рекомендував парламенту ухвалити в першому читанні законопроєкт №7457 "Про регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності для створення умов щодо розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розладів, отриманих внаслідок війни”.

Оновлена редакція законопроєкту про легалізацію медичного канабісу в Україні передбачає посилений контроль Національної поліції за обігом відповідних препаратів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-