Росфейк про Нову Каховку: тварини не загинули, бо там і зоопарку не було

Росфейк про Нову Каховку: тварини не загинули, бо там і зоопарку не було

Фактчек
Укрінформ
Як ТАСС спростовував повідомлення українських ЗМІ з посиланням на «представника екстрених служб»

Російське інформагентство ТАСС повідомило, що інформація про загибель тварин із зоопарку Нової Каховки після підриву Каховської ГЕС не відповідає дійсності, бо нібито у місті й взагалі не було зоопарку, як заявив неназваний «представник екстрених служб міського округу».

Це фейк. Зоопарк “Казкова Діброва” був відкритий у 1992 році та знаходився у Новій Каховці за адресою: проспект Дніпровський 26а. Зоопарк має власну сторінку у Facebook, його також легко знайти на Google maps.

Про те, що після підриву Каховської ГЕС 6 червня зоопарк був повністю затоплений і люди ще вранці не могли до нього не дістатися, Укрінформу розповідав міський голова Нової Каховки Володимир Коваленко.

Потім організація "UAnimals", якій вдалося поспілкуватися з керівництвом зоопарку, повідомила, що із 300 тварин зоопарку врятуватися могли лише лебеді та качки.

Пізніше стало відомо, що також вижили папуги, білки-летяги, фретки, шиншили і морські свинки, які знаходилися не в зоопарку, а вдома в однієї зі співробітниць.

6 червня російські окупаційні війська підірвали Каховську ГЕС, внаслідок теракту були частково чи повністю затоплені біля 80 населених пунктів.

На тимчасово окупованій Росією території Херсонської області загарбники навіть не намагаються допомогти людям, які постраждали від підриву Каховської гідроелектростанції.

За даними аналітиків Інституту вивчення війни, баланс доказів, аргументів та риторики вказує на те, що росіяни навмисно пошкодили дамбу Каховської ГЕС.

Раніше пропагандисти розповсюджували фейк про Київську ГЕС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-