Росфейк про Київську ГЕС: 4-метрова хвиля накриє Оболонь

Росфейк про Київську ГЕС: 4-метрова хвиля накриє Оболонь

Фактчек
Укрінформ
Росіяни видали апокаліптичний прогноз псевдоексперта за заяву місцевої влади

Після того, як 6 червня російськими окупаційними військами було здійснено підрив Каховської ГЕС, z-телеграм-канали почали поширювати інформацію, що нібито дамба Київської ГЕС на 93% є аварійною і про це повідомила столична влада. Допис, у якому йдеться, що Оболонський район Києва за 3 хвилини після аварії буцімто накриє 4-метрова хвиля, ще за дві хвилини вода дістанеться Троєщини, через 10 хвилин буде в центрі Києва, а загалом під загрозою підтоплення перебуватимуть близько 30 міст та сотні сіл, супроводжується картинкою затоплення.

Це – фейк. По-перше, така інформація відсутня на офіційному сайті Київської міської ради, а також у соціальних мережах.

По-друге, картинка, яку використали пропагандисти, з’явилася в мережі ще в 2014 році. Про це свідчить результат пошуку за системою TinEye.

По факту пропагандисти видали за заяву влади Києва апокаліптичні оцінки ніби «еколога» Василя Кредо (на своїх майже порожніх сторінках у соцмережах в Твіттері та Фейсбуку він позиціонує себе глобальніше – «письменник-богослов, філософ-прогнозист, еколог-катастрофолог, світський чернець»), які вже спростовувалися торік. Зокрема, в «Укргідроенерго» їх називали псевдоекспертними. А у коментарі Укрінформу професор Інституту радіології довкілля Фукусімського університету, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки Марк Железняк поставив під сумнів професійну кваліфікацію Василя Кредо.

«Так, затоплення можливе, але апокаліпсис скасовується. Не буде на Оболоні чотириметрового водяного валу, яким страхає пан Кредо. Відбудеться лише несуттєве підтоплення прирічкових районів. Ні про які затоплення Троєщини, Подолу, Русанівки взагалі не йдеться. Із зон житлової забудови Києва найбільш постраждають Русанівські сади, висота підйому води тут може сягати 3 метрів», – прокоментував прогноз «еколога» Марк Железняк.

Як повідомлялося, саме Марк Железняк із командою інших науковців Інституту проблем математичних машин і систем НАН України  навесні минулого року зробили докладні розрахунки й спрогнозували характер підтоплення територій Київщини у випадку руйнування греблі Київського водосховища. З цих розрахунків випливає, що глибина затоплення мала б бути значно меншою, ніж в апокаліптичному «прогнозі» Кредо, використаному російськими пропагандистами.

Дмитро Бадрак 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-