Каховську ГЕС підірвали зсередини. Які наслідки прогнозували пів року тому

Каховську ГЕС підірвали зсередини. Які наслідки прогнозували пів року тому

Укрінформ
Укрінформ неодноразово писав про ситуацію на Каховській ГЕС, що склалася в результаті російської окупації регіону. Ще в квітні 2022 року ГЕС було заміновано.

Вночі 6 червня російськими окупаційними військами здійснено підрив Каховської ГЕС. За повідомленням Укргідроенерго внаслідок підриву машинної зали зсередини Каховську ГЕС повністю зруйновано, станція відновленню не підлягає. Станом на 9:00 6 червня рівень води в Каховському водосховищі стрімко знижується, розпочалась евакуація населення з потенційних районів затоплення.

24 лютого Каховська ГЕС та головна споруда Північнокримського каналу, шлюзи якої до 2014 року регулювали подачу дніпровської води до Криму, захопили російські війська, які вторглися на Херсонщину з окупованого Криму. Ще в квітні 2022 року російські окупанти замінували дамбу та агрегати Каховської ГЕС. Наприкінці жовтня росіяни почали погрожувати, що підірвуть Каховську ГЕС. Укрінформ зібрав дані про потенційні наслідки підриву ГЕС, які прогнозувалися на той час (з 20.10 по 30.10).

Де знаходиться Каховська ГЕС

Каховська ГЕС імені П. С. Непорожнього знаходиться за 5 км від міста Нова Каховка Херсонської області. Каховська ГЕС є відокремленим підрозділом ПрАТ «Укргідроенерго» — найбільшої гідрогенеруючої компанії України. 100% акцій компанії належить державі. Через гідровузол проходять стратегічні автомобільний і залізничний мостові переходи.

Каховська ГЕС забезпечує річне регулювання стоку Дніпра для живлення електроенергією, зрошення та водозабезпечення посушливих районів півдня України, навігацію від Херсона до Запоріжжя. Спорудження Каховського гідровузла підняло рівень води в р. Дніпро до 16 метрів і створило Каховське водосховище об'ємом 18,19 км³.

Довідково: В історії України вже була подібна трагедія. 18 серпня 1941 року Червоною армією при відступі було підірвано греблю ДніпроГЕСу. Зробили це, щоби зупинити наступ німецьких військ.

У результаті підриву в дамбі утворилася пробоїна у понад 150 метрів, а хвиля, заввишки 30 метрів змивала усе на своєму шляху. За різними підрахунками, тоді затопило декілька десятків сіл у Хортицьких плавнях, загинули десятки тисяч людей.

***

КОМЕНТАРІ

Президент Володимир Зеленський ще 20 жовтня 2022 року попередив про катастрофічні наслідки, якщо окупанти наважаться підірвати Каховську ГЕС.

«Підрив дамби означатиме масштабну катастрофу. Цим терактом вони можуть знищити серед іншого навіть можливість постачання води з Дніпра до Криму. Північнокримський канал у разі руйнації дамби Каховської ГЕС просто зникне».

В інтерв’ю британському телеканалу Sky News секретар Ради національної безпеки Олексій Данілов заявив:

«Доведеться почекати і подивитися, але якщо вони все ж підірвуть (Каховську ГЕС – ред.), то ідея водопостачання в Криму зникне років на 10-15, а може, й назавжди. Тоді виникає питання, навіщо їм Крим, якщо вони збираються залишити його без води».

Данілов нагадав, що російська армія замінувала Каховську дамбу «великою кількістю вибухівки».

Керівник Головного управління розвідки МОУ Кирило Буданов заявив в інтерв'ю "Українській правді":

«Скажу так: підрив цієї дамби (Каховська дамба - ред.) точно спричинить екологічне лихо, це факт... Російські загарбники від підриву дамби на Херсонщині більше втратять, ніж здобудуть. Адже якщо зруйнувати дамбу повністю, запустивши багато ракет чи заклавши багато вибухівки, відбудеться суцільне затоплення лівобережжя Херсонщини. Вони втратять навіть теоретично можливість подачі води в Північнокримський канал, в Крим, поки не відбудуємо дамбу, а на це піде дуже багато часу. Це буде нереально зробити. І найцікавіше – вони знищать змогу на існування Запорізької атомної електростанції, тому що цей об'єкт нерозривно з нею пов'язаний. Ну, і звичайно, вони ускладнять нам просування на певний проміжок часу. І це, до речі, не дуже уже й великий проміжок часу, десь близько двох тижнів буде».

Він уточнив, що російські війська будуть змушені відступити прямо до Криму.

За словами начальника міського управління (Нова Каховка) з надзвичайних ситуацій Олександра Бараніченка ще навесні 2022 року, навіть при зруйнуванні греблі Каховської ГЕС вода підніметься максимум на 12 метрів від берегової лінії. Тобто, не дійде навіть до Дніпровського проспекту Нової Каховки.

Гідрогеолог, голова ради Національного екологічного центру Руслан Гаврилюк в ефірі ТСН зазначив, що підрив дамби може бути дійсно серйозною катастрофою — можливо не настільки серйозною, як про це часто кажуть, але в будь-якому разі серйозною. На дамбі Каховського водосховища існує гребля протяжністю 400 метрів, є гідроагрегати Каховської ГЕС протяжністю 150 метрів. Якщо все це підірвати, то може утворитись вирва протяжністю 550 метрів — і вода, яка має перепад висот у Каховському водосховищі і Дніпрі 16 метрів, може хлинути вниз — в нижню течію річки Дніпро. В першу чергу постраждають прибережні території лівого берега Дніпра. Що ж до затоплення Херсона та інших громад, Руслан Гаврилюк підкреслює, що ситуація насправді може бути не настільки критичною. В першу чергу, ситуація критична для екосистеми нижнього Дніпра, зокрема для Національного парку «Нижньодніпровський». Для Херсона підняття рівня води можливе в районі 5 метрів, але протягом 20 — 40 годин вода спадатиме в Чорне море.

Директор інституту водних проблем і меліорації НАН України Михайло Яцюк називає ймовірність руйнування Каховської ГЕС високою. Саму дамбу зруйнувати надзвичайно важко, однак припускаю, що вибухівку можуть закласти в місцях аварійних водоскидів або доковій частині, де стоять гідроагрегати».

Каховське водосховище надзвичайно важливе для економічного комплексу півдня України, яке вирішує цілу низку завдань. Зокрема, за словами Михайла Яцюка, йдеться про першочергову мету водосховища - зрошення півдня України. "Не працюватимуть зрошувальні системи - постраждає сільськогосподарська сфера. Заповнити водосховище знову можна буде лише навесні, коли буде приплив води", - пояснює фахівець.

Інше питання - питне водопостачання. Усі населені пункти, розташовані на берегах водосховища, прив'язані до цього рівня. Якщо рівень знизиться хоча б на метр, то питні водозабори не працюватимуть і населення не отримуватиме питну воду. До рівня води у Каховському водосховищі прив'язаний і Північнокримський канал. Якщо туди не надходитиме вода, то ані південь Херсонщини, ані анексований Росією Крим не отримають води.

Окреме питання, за словами Михайла Яцюка, - Запорізька атомна станція. Її охолоджують водою Каховського водосховища. Якщо рівень води знизиться і її бракуватиме в ставках-охолоджувачах, то це ставить питання безпеки АЕС і загрози ядерних аварій.

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець розповів в ефірі телемарафону "Єдині новини", що підрив дамби означатиме дуже масштабне екологічне лихо. Його наслідки точно відчує увесь світ і вся Європа. Яка конкретна шкода буде завдана довкіллю – важко спрогнозувати, усе буде залежати від масштабів руйнувань, що саме буде зруйновано, які частини гідроспоруди тощо.

«По-перше, підрив дамби точно спричинить підтоплення території міста Херсон, Голої Пристані та Нової Каховки, які розташовані в долині річки Дніпро. Наскільки руйнівною буде паводкова хвиля – все залежатиме від конкретних умов можливої, потенційної надзвичайної ситуації. По-друге, ми повинні пам’ятати про можливе забруднення сміттям та різними хімічними речовинами води, яка буде переміщена до Дніпровсько-Бузького лиману, а потім відповідно до Чорного моря. З Чорного моря вода точно з забруднювальними речовинами може потрапити до Середземного моря і про наслідки ми можемо тільки робити якісь моделювання та прогнози", – розповів очільник Міндовкілля.

«Найголовніше – якщо росіяни дійсно зроблять такі дії, то вони можуть залишити увесь Кримський півострів без дніпровської води, оскільки зниження рівня води у водосховищі просто унеможливить подачу води через Північнокримський канал до півострова» – резюмував міністр.

В Головному управлінні розвідки сказали, що якщо дамбу підірвуть, то "масштаби екологічної катастрофи вийдуть далеко за межі України і торкнуться всього Чорноморського регіону.

Підготувала Мар’яна Рабченюк, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-