Столтенберг про гарантії безпеки для України: Це питання ще обговорюється

Столтенберг про гарантії безпеки для України: Це питання ще обговорюється

Укрінформ
Питання гарантій безпеки для України ще обговорюються партнерами по НАТО перед самітом організації у Вільнюсі. Головне завдання на даний момент – перемога України у війні з Росією і розірвання циклу російських агресій, які періодично повторюються.

На цьому під час пресконференції в Осло після завершення неформальної зустрічі глав МЗС країн НАТО, відповідаючи на запитання про перспективи євроінтеграції Києва та гарантії безпеки для України, заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, передає власний кореспондент Укрінформу.

Він зауважив, що це була неформальна зустріч, відтак на ній не приймалося жодних рішень, лише проводилися обговорення.

“У першу чергу, усі погодилися, що двері до НАТО є відкритими, Україна буде членом Альянсу, але коли це відбудеться - залежатиме від України і країн-членів”,- зазначив генсек НАТО.

Водночас він підкреслив, що зараз треба концентрувати більшу увагу на нагальних завданнях: військовій підтримці Києва для перемоги над агресором. Відтак, це потребуватиме консультацій для прийняття відповідних рішень.

“Війни непередбачувані, ми не знаємо, коли вона завершиться. Але коли це станеться, то ми повинні зробити все, щоб у нас були готові структури і механізми, щоб не було паузи (у відносинах з Києвом – ред.)”,- констатував Столтенберг.

Він підкреслив, що війна розпочалася не в 2022 році, а значно раніше – в 2014 році. Відтак, потрібно зупинити цей “цикл агресій проти Україні”.

Він зауважив, що коли завершиться нинішня війна, то Росія може перегрупуватися і знову атакувати через декілька місяців чи років.

“Для того щоб зупинити цей цикл ми повинні надавати довгострокову підтримку Україні, реалізовувати різні програми, як ми обговорювали, і подивитися на те, яка у нас буде структура і які механізми аби надати необхідні гарантії безпеки, щоб президент Путін знову не почав атакувати Україну”,- наголосив генсек Альянсу.

Він додав: ще потрібно буде вирішити, якими це будуть механізми допомоги Україні.

“Але необхідно зупинити цей цикл, зупинити президента Путіна, щоб історія не повторювалася, щоб він не підривав європейську безпеку”, - резюмував Столтенберг.

Читайте також: Україна зараз має достатньо спроможностей, щоб звільнити території — Столтенберг

Як повідомлялося, саміт НАТО відбудеться у Вільнюсі 11-12 липня.

Фото: НАТО

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-