Україна зараз має достатньо спроможностей, щоб звільнити території — Столтенберг

Україна зараз має достатньо спроможностей, щоб звільнити території — Столтенберг

Укрінформ
Країни Північноатлантичного альянсу надали Україні достатньо військової допомоги для звільнення захоплених Росією територій, але готові робити ще більше для допомоги Києву.

Про це під час пресконференції в Осло після завершення неформальної зустрічі глав МЗС країн НАТО заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, передає власний кореспондент Укрінформу.

“НАТО надає безпрецедентну допомогу. Я впевнений, що Україна зараз має достатньо спроможностей, щоб звільнити окуповані території. Але нам треба робити більше”, - заявив Столтенберг.

Він підкреслив, що країни Альянсу працюють над багаторічним пакетом підтримки Києва із значним фінансуванням.

“Це забезпечить Україні стримування й оборону на довгостроковий період, а також допоможе відбудувати сектор безпеки та оборони під час переходу від доктрин, обладнання й навчання радянської ери до повної сумісності з НАТО”, - наголосив Столтенберг.

За його словами, під час зустрічі в Осло також було обговорено підвищення рівня комісії НАТО-Україна до рівня Ради НАТО-Україна.

“Це буде значним кроком, який допоможе нам створити спільний консультативний форум з Україною. Україна буде рівною за столом перемовин. Це також допоможе обговорювати питання безпеки”, - пояснив генсек НАТО.

Очільник Альянсу поінформував, що глави МЗС під час зустрічі розглянули також прагнення України вступити до НАТО.

Читайте також: Столтенберг у Норвегії провів паралелі між терактом Брейвіка та війною РФ

“Усі члени Альянсу погодилися, що двері до НАТО залишаються відкритими. Тільки Україна й Альянс мають право вирішувати щодо цього, Росія не має права вето”,- підкреслив Столтенберг.

Він зауважив, що усі члени Альянсу погоджуються: Україна стане членом НАТО, але зараз найважливішим є те, щоб Україна перемогла як суверенна й незалежна держава.

“Ми не знаємо, коли завершиться війна, але коли вона звершиться, то ми матимемо надійні інструменти для того, щоб гарантувати безпеку країни в майбутньому, а також перервати цикл агресії Росії”, - наголосив генсек НАТО.

Читайте також: Україна готова до членства в НАТО – Зеленський

Як повідомлялося, саміт НАТО відбудеться у Вільнюсі 11-12 липня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-