Хто створив фейк про Зеленського для індійського журналу

Хто створив фейк про Зеленського для індійського журналу

Фактчек
Укрінформ
Карикатура з випуску щотижневика, якого не було, поширюється проросійськими користувачами на англомовну аудиторію

Один із російських пропагандистів через свій телеграм-канал поширив нібито обкладинку індійського щотижневика “Ананда Вікатан” з карикатурою на Президента України – Володимир Зеленський замальовує свастику на стіні індійським символом у той час, як до кімнати входить новий прем'єр-міністр Великобританії Ріші Сунак. 

На картинці у стилі коміксу Зеленському приписані слова тамільською мовою, що перекладаються “Ну які ж ми нацисти? Ми просто фанати індійської культури!”.

Цю ж фразу пропагандист виніс як підпис до картинки.  

Ця обкладинка – абсолютно фейкова. Її немає ні на офіційному сайті самого видання, ні на його офіційних сторінках у соціальних мережах, Twitter, Facebook та Instagram.

Поглянемо, що це за видання і як воно працює. Кожен свій випуск індійський щотижневик активно рекламує у своїх соцмережах. Зокрема, обкладинка наступного випуску, який запланований на 9 листопада, закріплена на офіційному акаунті видання у Twitter і виставлена як аватар на його офіційній сторінці у Facebook. 

Крім того, на своїх обкладинках індійське ЗМІ розміщує фото політиків, музикантів, спортсменів та кіноакторів з Індії. Проаналізувавши усі титульні сторінки видання за останній рік, не вдалось знайти жодної карикатури. 

Карикатури притаманні “Джуніор Вікатан”, журналу, який є частиною цієї індійської медіагрупи. Але у нього інша назва, ніж на фейковій обкладинці та й у жовтні випусків із зображенням карикатури на Володимира Зеленського не було. 

Ще одна важлива деталь. Датою виходу на фейковій обкладинці зазначено 31 жовтня. Але журнал є щотижневим і два його останні випуски були від 2 листопада і 26 жовтня. 

Крім того, у кожного журналу є свій порядковий номер виходу та напис під назвою журналу тамільською мовою “видання №… тамільською”, а на фейковій обкладинці написано – “спеціальне видання”. Але жодної подібної обкладинки з таким позначенням “Ананда Вікатан” не має. 

Також на офіційному сайті видання можна побачити, що жодного примірника журналу з такою обкладинкою у жовтні не виходило. 

І от тепер важливо зрозуміти, звідки ноги ростуть. Окрім вже згаданого російського пропагандиста, де можна ще знайти таку обкладинку – це в цілому ряді проросійських акаунтів, що ведуться англійською мовою. 

Джерелом же, де вперше з'явилася ця картинка, є проросійський телеграм-канал англійською мовою під назвою Donbass Devushka. Далі вона розійшлася через проросійських користувачів Twitter, що постять англійською, зокрема, Sprinter Monitor, Su-57 5th Gen Fighter, @A_de_Barnik, Татьяна Антонова, dkenna. Всі вони підписували картинку фразою із фейкової обкладинки “Ну які ж ми нацисти? Ми просто фанати індійської культури!” англійською мовою. Деякі з них ще додатково перекладали її іспанською, японською, китайською, арабською та іншими іноземними мовами. Також вони використовували хештеги  #Nazis та  #ZelenskyWarCriminal 

Чому активно експлуатується ця тема? Так звану денацифікацію у росії використовували як привід нападу на Україну. 

Водночас для жителів Індії свастика – це релігійний символ бога сонця та означає щастя. Її можна зустріти у храмах, на вітринах магазинів, мотоциклах та навіть в офіційних документах. 

І хоча путінська росія все ще продовжує зараховувати Індію до союзників, коло яких стрімко звужується, нагадаємо, що прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді закликав путіна «перейти на шлях миру». А новий прем'єр-міністр Великобританії Ріші Сунак, який має індійські корені, після вступу на посаду запевнив у продовженні курсу своїх попередників на підтримку України.

Андрій Оленін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-