Нацрада перевірить «NewsOne» та «112 Україна» через піар зустрічі Медведчука з Путіним

Нацрада перевірить «NewsOne» та «112 Україна» через піар зустрічі Медведчука з Путіним

Укрінформ
Національна рада з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 15 жовтня призначила позапланову виїзну перевірку телеканалам «NewsOne», «112 Україна» та «Z ZIK» за висвітлення зустрічі в Москві Віктора Медведчука з Володимиром Путіним.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«За результатами моніторингу мовлення телеканалу «NewsOne» (ТОВ «Новини 24 години», м. Київ) за 6 – 8 жовтня 2020 року зафіксовано три трансляції передачі NewsTime з повною версією зустрічі в місті Москві голови політради і стратегічної ради політичної партії «Опозиційна платформа - За життя» народного депутата України Віктора Медведчука з президентом РФ Володимиром Путіним. Та одинадцять трансляцій передачі NewsTime з демонстрацією фрагментів зустрічі з редакційним коментарем телеканалу. Загальний хронометраж всіх передач склав 1 годину 30 хвилин. Тема обговорення – налагодження взаємовідносин РФ з Україною, постачання російської вакцини від COVID-19 «Супутник V» в Україну, святкування 75-річчя перемоги у Великій Вітчизняній війні», - сказав відповідальний секретар Національної ради Юрій Зіневич.

Читайте також: Депутатка звернулася до МОЗ та СБУ через рекламу Медведчуком російської «вакцини»

Він зазначив, що у проєкті рішення наводиться текст розшифровки цих матеріалів, які, зокрема, містять ознаки порушення вимог Закону України «Про телебачення і радіомовлення», зокрема абзацу дев’ятого частини другої статті 6-ої, пунктів а) та в) частини першої статті 59-ої.

Зіневич зауважив, зокрема, що вимогами не допускається використання телерадіоорганізації для трансляції телепередач, виготовлених після 1 серпня 1991 року, що містять популяризацію або пропаганду органів держави-агресора та їхніх окремих дій, що виправдовують або визнають правомірною окупацію території України.

Аналогічні позапланові виїзні перевірки також призначили телеканалу «112 Україна» (ТОВ «ТРК «112-ТВ», м. Київ) та «Z ZIK» (ТОВ «ТРК «Нові комунікації», м. Львів).

Читайте також: Має бути кримінальне покарання: у Раді прокоментували зустріч Медведчука з Путіним

Щодо телеканалу «112 Україна» Зіневич зазначив, що за результатами моніторингового мовлення 6 – 8 жовтня 2020 року зафіксовано трансляцію передач під назвою «Важливо» 23 рази загальним хронометражем 3 години 25 хвилин, присвячених зустрічі в Москві Медведчука та Путіна, тема обговорення – та ж сама.

Стосовно телеканалу «Z ZIK» він поінформував, що за результатами моніторингу мовлення за 6 – 7 жовтня 2020 року зафіксовано висвітлення тієї ж зустрічі в Москві Медведчука та Путіна.

«Протягом вказаного періоду було зафіксовано два включення у передачу «Деталі дня» 6 жовтня о 18:18 і 22:13 та дві трансляції у рубриці «У нас багато новин» 7 жовтня о 1:50 та 6:45. Загальний хронометраж всіх передач склав 57 хвилин. Тема обговорення – така ж сама, як і на попередніх телеканалах», - зазначив він.

Читайте також: Медведчук з'їздив до Путіна і попросив зняти санкції з низки українських підприємств

«Отже, всі три так звані медведчуківські канали пропагували Путіна в українському ефірі в той час, коли в Брюсселі якраз розглядалося питання про подальші наші кроки із зміцнення співпраці в руслі європейської інтеграції. Це показово. На що Національна рада також звертає увагу. І ми будемо на це реагувати, адже йдеться про суспільство, яким в такий спосіб намагаються маніпулювати», - підкреслила голова Національної ради Ольга Герасим’юк.

Як повідомляв Укрінформ, на засіданні 15 жовтня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення вже призначила позапланові виїзні перевірки всім трьом телеканалам - «Z ZIK», «112 Україна» та «NewsOne» - за трансляцію у прямому ефірі 6 - 8 жовтня сюжетів, присвячених висвітленню візитів народного депутата Наталії Королевської до міст України з метою підтримки суб’єктів виборчого процесу – представників осередків партії «Опозиційна платформа - За життя», що містили передвиборну агітацію та символіку партії, а також надавали перевагу кандидату, що є ознаками порушення ліцензіатом вимог Закону України «Про телебачення і радіомовлення».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-