Україна має шукати альтернативні постачання нафтопродуктів — Зеленський

Україна має шукати альтернативні постачання нафтопродуктів — Зеленський

Укрінформ
Кандидат на пост Президента Володимир Зеленський і член його команди, експерт з питань енергетики Андрій Герус вважають, що Україні потрібно шукати альтернативні постачання нафтопродуктів.

Таку думку вони висловили в ефірі ток-шоу "Право на владу" на телеканалі 1+1, коментуючи введену Росією заборону на експорт в Україну нафти та нафтопродуктів, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Я думаю, що однозначно треба завжди класти на карту всі можливі варіанти в будь-якому завданні. В цьому завданні, я думаю, нам треба шукати альтернативні постачання. Може бути, шукати їх в західних країнах", - сказав Зеленський, додавши, що поки не вивчив глибоко цю проблему і йому "не соромно в цьому зізнатися".

Читайте також: РФ заборонила експорт в Україну нафти та нафтопродуктів

Його радник з питань енергетики Андрій Герус представив своє бачення розв'язання проблеми.

"На превеликий жаль, за останні роки ринок дизеля, який контролюється постачанням з Російської Федерації, досяг 40%. Ще кілька років тому це було менше ніж 20%. Тобто, ми можемо досить спокійно жити без цього ресурсу. Нам просто потрібно зробити диверсифікацію, і у нас є півтора місяця — до 1 червня — для того, щоб замістити морем, з Польщі, із західного напрямку та країн Прибалтики", - сказав Герус.

Читайте також: З російською нафтою буде як з газом: не купуємо і, (чудо!), не замерзаємо

Він додав, що Україні потрібно шукати альтернативні постачання вугілля.

"Те, що стосується вугілля, ми всі знаємо формулу "Роттердам+", яка у нас існувала. Мати формулу "Роттердам+" і далі возити антрацит з Російської Федерації — це просто схема заробляти великі гроші. І, звичайно, ми повинні побудувати альтернативні постачання, тому що в Південній Африці вугілля сьогодні подешевшало, і на біржі в Роттердамі воно також дешевше. Тому всі ці питання вирішуються, якщо за них братися. І я впевнений, що тут можна чітко напрацювати шляхи, і в червні ми будемо мати досить спокійну, стабільну ситуацію", - зазначив експерт.

Читайте також: Росія заборонила імпорт українських труб, картону та одягу

Він висловив надію, що формули "Роттердам+" не буде, якщо президентом стане Володимир Зеленський.

Як повідомляв Укрінформ, уряд РФ заборонив експорт в Україну російської нафти і нафтопродуктів.

У 2016 році НКРЕКП прийняттям постанови №289 "Про затвердження Порядку формування прогнозної гуртової ринкової ціни електричної енергії" (формула "Роттердам +") затвердила нову методику визначення гуртової ринкової ціни на електроенергію. Це ціна, за якою ТЕС продають електроенергію на ринок. У ній, серед іншого, враховується ціна на вугілля. Згідно з новою методикою, вартість вугілля у виробництві вугільно-теплової генерації обчислюється за формулою "вартість вугілля в порту Роттердам плюс вартість його постачання в Україну".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-