Конгрес РЄ проведе у Києві конференцію щодо виборчих прав переселенців

Конгрес РЄ проведе у Києві конференцію щодо виборчих прав переселенців

Укрінформ
У Конгресі місцевих і регіональних влад Ради Європи позитивно оцінюють реформу децентралізації в Україні, але відзначають необхідність поліпшення забезпечення виборчих прав внутрішньо переміщених осіб (ВПО) на місцевому рівні.

Про це в ексклюзивному коментарі власному кореспондентові Укрінформу у Страсбурзі розповіла керівник служби департаменту статутної діяльності Конгресу місцевих та регіональних влад РЄ Ренате Зігмунд.

«Конгрес Ради Європи наступного тижня організує у Києві конференцію на тему виборчих прав внутрішньо переміщених осіб на місцевому рівні в Україні. Метою є обговорення кроків, необхідних для забезпечення участі ВПО у виборах», - зазначила високопоставлений представник Конгресу РЄ.

Зігмунд нагадала, що Рада Європи має досвід спостереження за місцевими виборами в Україні, зокрема у 2015 році.

«Тоді й набуло актуальності питання гарантування виборчих прав тимчасово переміщених осіб на українській території. Це також пов'язано із проблемою міграції по всій Європі. Тож ми вважаємо, що це надзвичайно актуально сьогодні в Україні – говорити про забезпечення виборчих прав внутрішньо переміщених осіб, мігрантів, біженців – усіх представників найбільш уразливих верств населення у суспільстві», - зауважила вона.

При цьому у Конгресі зазначають, що за результатами спостереження за виборами в інших країнах, наприклад у Боснії та Герцеговині, у Грузії, також виявлено аналогічні проблеми.

«Сподіваємося, що у Києві ми матимемо ефективний, відкритий діалог з нашими українськими партнерами. Важливим тут є представлення, обговорення та імплементація в Україні й кращого досвіту у цій сфері, набутого іншими країнами, які мають аналогічні труднощі», - заявила Зігмунд.

Водночас, у питанні реформи децентралізації в Україні, за словами представника Конгресу, відзначається "дуже позитивний" прогрес.

«Україна зробила багато кроків у правильному напрямку. Ми за цим стежимо, допомагаємо українському керівництву вдосконалювати стратегію у цій сфері та втілювати її у життя. Місцева демократія в Україні має бути гарантована. І задля досягнення цього імплементація рекомендацій Ради Європи є дуже важливою і нагальною», - переконана Зігмунд.

При цьому вона визнала надзвичайну складність ситуації щодо реалізації виборчих прав українців, які проживають на тимчасово окупованих територіях.

«Так, є люди, які проживають на непідконтрольній території, але прагнуть узяти участь у виборах. Ми знаємо про таку ситуацію. Але це залишається відкритим питанням. Ми не маємо відповіді на це. Це, власне, може бути й проблематикою наших дискусій з українськими партнерами у Києві. Конгрес відкритий для такої дискусії», - зауважила Зігмунд.

Читайте також: У Києві вшанували пам'ять української поетеси Олени Теліги

Як відомо, через російську агресію із окупованих територій до інших регіонів України вимушено переїхало близько 1,5 млн осіб.

За визначенням ООН, внутрішньо переміщені особи (ВПО) – це люди, які залишили свої домівки, рятуючись від небезпеки, але не перетнули міжнародний кордон, а залишилися на території рідної країни.

ВПО перебувають під захистом свого уряду. Вони зберігають усі права та захист згідно з міжнародним законодавством з прав людини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-