Спроби РФ зруйнувати енергетику України зазнають невдачі - Урсула фон дер Ляєн

Спроби РФ зруйнувати енергетику України зазнають невдачі - Урсула фон дер Ляєн

Укрінформ
Росія не вперше завдає ударів по енергетичній інфраструктурі України, яка вже глибоко інтегрована в європейський енергетичний ринок, і ці спроби зазнають невдачі.

Про це сьогодні у Брюсселі під час пресконференції за підсумками дводенного засідання Європейської ради заявила президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми дуже чітко стоїмо поряд із Україною. Ми бачили такі російські атаки на енергетичну інфраструктуру України й до цього. Росія робить все можливе, щоб зруйнувати енергопостачання в Україні. Але Росія провалилася. Ми довели протягом кількох років, зокрема, протягом минулої зими, що було можливим вистояти проти російських атак. Сьогодні Україна є частиною нашої електричної мережі та енергопостачання, нашої спільної платформи з закупівлі газу. Тож, незважаючи на атаки Росії, ми були здатними не лише продовжити енергопостачання в Україну, але також модернізувати її та наблизити до Європейського Союзу», - сказала Урсула фон дер Ляєн.

Читайте також: Енергетична система України витримала російський удар, дефіциту немає - Шмигаль

У свою чергу, президент Європейської ради Шарль Мішель зауважив, що Росії не вдалося залякати Європейський Союз. Саме тому ЄС приймає послідовні рішення з підтримки України, протистоїть Росії та накладає на неї санкції. Одним з таких рішень було спрямувати надходження від заблокованих в ЄС російських суверенних активів на військову допомогу для України.

«Це справедливо, щоб такі надходження були використані в інтересах України, тому що вона є жертвою агресивної війни, яку розпочала Росія», - сказав Мішель.

«Ми зробили цей крок, тому що переконані у вірності цього шляху. Росія має заплатити за те, що вона робить в Україні. Це повністю погоджено з нашими партнерами по G7, і саме тому ми здійснили цей крок. Щоб не робила Росія, це не впливатиме на наші рішення. Тому що власні рішення ми приймаємо самі», - зауважила Урсула фон дер Ляєн, відповідаючи на запитання щодо ймовірних дій Росії у відповідь на використання надходжень від її активів в інтересах України.

Читайте також: У Євросоюзі засудили масовану атаку РФ по Україні

Як повідомлялося, у Брюсселі відбулося дводенне засідання Європейської ради, під час якого лідери країн-членів ЄС розглянули питання щодо невідкладного збільшення обсягів військової допомоги для України, нарощування потенціалу європейської оборонної промисловості, зміцнення оборонних спроможностей та економічної стійкості самого Європейського Союзу.

Фото: Olivier Hoslet/EPA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-