Україна сподівається в червні укласти угоду про купівлю двох ядерних реакторів у Болгарії - Котін

Україна сподівається в червні укласти угоду про купівлю двох ядерних реакторів у Болгарії - Котін

Укрінформ
Україна сподівається підписати у червні угоду про купівлю двох ядерних реакторів у Болгарії, намагаючись компенсувати втрату доступу до окупованої військами РФ ЗАЕС з її шістьма енергоблоками.

Як передає Укрінформ, про це повідомив очільник НАЕК "Енергоатом" Петро Котін в інтерв’ю агентству Reuters.

Нові реактори будуть побудовані на Хмельницькій АЕС (ХАЕС) на заході України та оснащені обладнанням російського виробництва, яке Київ хоче імпортувати з Болгарії, сказав він.

РФ отримала контроль над ЗАЕС, найбільшою атомною станцією в Європі, після початку повномаштабного вторгнення в Україну у лютому 2022 року. Зараз шість атомних реакторів ЗАЕС простоюють.

"Переговори між урядом України та Болгарії тривають<...> і я думаю, що десь у червні ми матимемо результат укладення угод з Болгарією на закупівлю цього обладнання", - сказав Котін.

"Я поставив завдання перед нашою будівельною організацією та адміністрацією ХАЕС, щоб об'єкт був готовий до монтажу нового обладнання до червня", - сказав він, маючи на увазі перший з двох реакторів.

За словами Котіна, якщо реактор буде доставлений вчасно і у повному обсязі, Енергоатом буде готовий почати пускові роботи на новому реакторі через два-три роки; це також термін, необхідний для виготовлення турбіни для блоку.

За його словами, компанія веде попередні переговори з General Electric про будівництво турбіни. Другий реактор буде встановлено пізніше, і Котін не назвав термінів.

Він додав, що Болгарія раніше виставляла ціну двох реакторів на рівні 600 млн дол., але прагне збільшити ціну на обладнання, яке, крім Болгарії, можна купити лише в РФ.

Читайте також: Україна цьогоріч планує почати будівництво чотирьох атомних реакторів - Галущенко

"Існує постійне бажання болгарської сторони отримати більшу вигоду для себе, ніж ці 600 млн дол., і чим більше часу минає, тим вищі ціни вони озвучують. Але ми все ще зосереджені на ціні 600 млн дол.", - сказав Котін.

Він повідомив, що Енергоатом має намір побудувати ще два реактори на ХАЕС на базі американського реактора AP-1000, а вже на початку квітня компанія почне бетонувати два нових блоки.

Як повідомлялося, нині на Хмельницькій АЕС працюють два енергоблоки номінальною потужністю 1000 МВт кожен.

Енергоблок №3 ХАЕС почали будувати у вересні 1985 року, №4 - у червні 1986-го. Обидва блоки запроєктовані на потужність 1000 МВт, з реакторною установкою ВВЕР-1000/В-320. Попри будівельну готовність 3-го блоку на 75% та 4-го - на 28%, у 1990 році через мораторій на будівництво нових АЕС проєкт призупинили.

Президент Енергоатома Петро Котін і президент та головний виконавчий директор Westinghouse Electric Company Патрік Фрагман 17 грудня 2023 року підписали угоду про закупівлю обладнання для енергоблоку №5 Хмельницької АЕС, що будуватиметься за технологією Westinghouse АР1000.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-