Енергоатом підписав з Westinghouse угоду на купівлю для Хмельницької АЕС реакторної установки

Енергоатом підписав з Westinghouse угоду на купівлю для Хмельницької АЕС реакторної установки

Фото
Укрінформ
У Києві президент ДП “НАЕК “Енергоатом” Петро Котін та президент Westinghouse Electric Company Патрік Фрагман підписали угоду про закупівлю обладнання для енергоблока №5 Хмельницької АЕС, що будуватиметься за технологією Westinghouse АР1000.

Церемонія пройшла за участю міністра енергетики Германа Галущенка, передає кореспондент Укрінформу.

“Сьогодні відбулося підписання контракту на закупівлю першої реакторної установки AP1000, яка вже виготовлена. Вона зараз - у США. Це дуже важливо і я дуже вдячний нашим партнерам. Це дійсно історична подія і це дійсно сучасна технологія. І ми плануємо, (якщо говорити про — ред.) 5-й, 6-й блоки - найближчим часом розпочати вже будівельні роботи — після ухвалення відповідного законодавства (про будівництво цих енергоблоків — ред.)”, - сказав Галущенко.

Котін запевнив, що Енергоатом, зі своєї сторони, здійснює максимально всі кроки, щоб надати необхідну документацію для прийняття цього закону.

У свою чергу Галущенко поінформував, що технологія AP1000 є безпечною навіть у разі надзвичайної ситуації — аварії тощо.

Очільник Міненерго розповів, що таких великих блоків наразі немає на пострадянському просторі і в інших країнах Європи, які наразі використовують ядерну енергетику. Хоча, за його словами, Westinghouse раніше підписав угоди про будівництво цих блоків із кількома іншими країнами, серед яких — Польща і Болгарія.

“Але це - технічний бік справи. Політичний бік справи — це наш рух від РФ. І Україна сьогодні показує лідерство для багатьох країн Європи, як це робити. Насправді іде певний тренд на повне заміщення російських технологій в Європі. Це дуже важливо, і Україна — важливий учасник цього процесу”, - переконаний міністр енергетики.

Фрагман розповів, що такі реактори вже працюють у США і Китаї і зазначив, що будівництво саме енергоблоків AP1000 є дуже перспективним.

Читайте також: Термін експлуатації енергоблоку №1 Південноукраїнської АЕС продовжили на 10 років

Як повідомлялося, відповідно до рішень Кабінету міністрів України та укладених між ДП “НАЕК Енергоатом” меморандумів із американською компанією Westinghouse Electric Company в Україні планується збудувати 9 енергоблоків за технологією АР1000.

Перші два з них будуватимуть на майданчику Хмельницької АЕС (енергоблоки 5,6).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-