Допомога для України від заморожених російських активів складе €3 мільярди на рік - Боррель

Допомога для України від заморожених російських активів складе €3 мільярди на рік - Боррель

Укрінформ
Сума надходжень із заморожених активів Центробанку Росії, що були заблоковані на території країн ЄС, може становити до 3 мільярдів євро на рік. 

Про це сьогодні у Брюсселі під час пресконференції за підсумками Ради асоціації ЄС-Україна заявив Високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні Єврокомісія під час нашої спільної зустрічі ухвалила спільні пропозиції для Регуляції (регуляторних правил – ред.) з імплементації цього рішення. Якщо, як я сподіваюся,  Європейська рада ухвалить таке рішення, це дозволить розмістити 90% цих надходжень для Європейського фонду миру додатково до 5 мільярдів, щоб посилити військову допомогу для України. Решта 10% буде спрямована на потреби України у відбудові, а також для підтримки  спроможностей української оборонної промисловості. Сума надходжень від цих прибутків становитиме близько 3 мільярдів євро на рік», - сказав Боррель. 

Він нагадав, що наразі в європейських країнах заблоковані близько 350 мільярдів ресурсів Центробанку Росії, які були заморожені після початку російської агресії проти України. Вже кілька тижнів країни-члени обговорювали варіанти використання нарахувань на ці ресурси. Тобто, наразі йдеться про використання не самого заблокованого капіталу, а надходжень, які згенеровані цими активами через високу відсоткову ставку.

Читайте також: Загальна військова допомога Україні від ЄС зросла до €33 мільярдів - Боррель

Пропозиції з використання надходжень від заморожених російських активів в інтересах військової підтримки України та для підтримки процесів її відновлення передані на розгляд національних урядів країн-членів ЄС.

Як повідомлялося, сьогодні у Брюсселі відбулася Рада асоціації Україна-ЄС за участі Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля та ключових членів його Кабінету. Учасники зустрічі розглянули широкий спектр двосторонніх відносин, включаючи надання Україні необхідної в умовах війни фінансової підтримки, розвиток економічного співробітництва, а також просування України у реформах на шляху до членства в ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-