Україна готова до подальших кроків, які забезпечать деблокування кордону - Шмигаль

Україна готова до подальших кроків, які забезпечать деблокування кордону - Шмигаль

Укрінформ
Україна готова до подальших кроків, скоординованих з сусідніми державами членами ЄС та з Європейською комісією, які забезпечать деблокування кордону.

Про це повідомив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час спільного брифінгу з виконавчим віцепрезидентом Європейської комісії Валдісом Домбровскісом, передає кореспондент Укрінформу.

«Україна готова до подальших кроків, скоординованих з сусідніми державами членами ЄС та з Європейською комісією, які забезпечать деблокування кордону, відновлення експорту та транзиту української продукції», - наголосив він.

Очільник уряду зазначив, що у цьому контексті Україна вдячна й вітає ініціативу Європейської комісії щодо залучення Європейського інвестиційного банку та Європейського банку реконструкції та розвитку до реалізації ініціатив зі збільшення спроможності «шляхів солідарності».

Шмигаль акцентував, що від ефективності функціонування «шляхів солідарності», які наразі залишаються вагомим маршрутом для українського сільськогосподарського експорту, залежить не тільки стабільність в аграрному секторі, але й економічна стійкість Української держави в цілому.

Водночас він зазначив, що українська сторона щоденно підтверджує високу якість української агропродукції, що постачається до держав членів ЄС.

Читайте також: Туск: Вимоги щодо повної блокади кордону для агропродукції з України є неприйнятними

Як відомо, у травні 2022 року ЄС започаткував «коридори солідарності» на кордонах з Україною, які дали змогу Києву продовжувати зерновий експорт на світовий ринок в умовах блокування Росією українських чорноморських портів.

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Володимир Зеленський у відеозверненні 3 березня заявив, що ситуація на кордоні з Польщею, де відбувається блокування руху вантажівок, вже давно вийшла за межі економіки та моралі.

З 9 лютого 2024 року на території Польщі біля кордону з Україною тривають акції протесту фермерів на дорогах, які ведуть до пунктів пропуску. Головними вимогами протестувальників є заборона імпорту української агропродукції й відмова Польщі від європейського зеленого курсу.

За цей час сталося п'ять випадків висипання українських агрокультур з вантажних вагонів на колії чи з вантажівок на дороги.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-