В Україні розвиватимуть нові потужності з відновлювальних джерел енергії

В Україні розвиватимуть нові потужності з відновлювальних джерел енергії

Укрінформ
Кабінет міністрів схвалив постанову «Про запровадження гарантій походження електроенергії, виробленої з ВДЕ».

Реалізація документа сприятиме залученню іноземних інвестицій у будівництво нових «зелених» потужностей навіть в умовах війни. Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Міністерства енергетики України.

«Незважаючи на колосальні пошкодження та втрату потужностей, яких зазнала «зелена» енергетика з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, за 2022-2023 роки в Україні було побудовано понад 650 додаткових МВт потужностей ВДЕ. Запровадження гарантій походження електроенергії, виробленої з ВДЕ, - це ще один крок до розбудови «зеленої» енергетики в Україні», - зазначив міністр енергетики Герман Галущенко.

Постановою передбачено: затвердження Порядку видачі, обігу та погашення гарантій походження електричної енергії, виробленої з відновлюваних джерел, а також затвердження Порядку визначення екологічної цінності цієї електроенергії. Буде створено реєстр гарантій походження, який адмініструватиме НКРЕКП. Гарантії формуватимуться в електронному вигляді у МВт/год. відповідно до наданих адміністратором комерційного обліку обсягів відпуску електричної енергії з ВДЕ.

Гарантії походження на відпущену «зелену» електроенергію тими виробниками з ВДЕ, яким надається державна підтримка (у вигляді «зеленого» тарифу або майбутніх аукціонів), будуть належати Державному підприємству «Гарантований покупець».

Читайте також: «Гарантований покупець» торік виплатив ₴30,3 мільярда за «зеленим» тарифом

«Впровадження гарантій походження електроенергії суттєво збільшить експортний потенціал енергосектору України, адже споживачі електричної енергії матимуть можливість підтвердити її походження з ВДЕ та екологічну цінність (обсяг викидів СО2, яких вдалось уникнути). Також це дозволить промисловим підприємствам довести, що їхні товари були вироблені з чистої енергії та відповідно підвищити конкурентоспроможність українських товарів на європейському ринку», - зазначили у профільному відомстві.

Ухвалена ініціатива відповідає цілям Енергетичної стратегії, яка передбачає суттєве збільшення виробництва електроенергії з ВДЕ.

Як повідомляв Укрінформ, упродовж 2022-2023 років в Україні було побудовано понад 660 МВт електростанцій, що працюють на відновлюваних джерелах енергії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-