Зеленський про ситуацію із розсипаним зерном: Польський уряд може це вирішити

Зеленський про ситуацію із розсипаним зерном: Польський уряд може це вирішити

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський вважає, що польський уряд може вирішити проблему стосовно псування українського зерна у прикордонних пунктах.

Про це він заявив на пресконференції у межах форуму «Україна. Рік 2024», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я не розумію, для чого це все. Знов політика і така історія, щоб було що показувати в медіа, особливо неприємно - в медіа Росії. Це дуже неприємно, що ми граємо на їхній стороні цими фактами. І мені здається, що це просто неправильно між нами», – сказав глава держави.

Він зазначив, що в Україну імпорт польських продуктів харчування становить «на 1,7 млрд на рік». «Уявіть собі місяць, два, три блокування цих товарів. Візьміть 1,7 млрд, розділіть на 12 і ми зрозуміємо, як втратить Польща», – сказав Зеленський.

Він підкреслив, що Україна робить усе, щоби не «заблокувати» відносини з Польщею: «З нашого боку – що б Росія не хотіла – польські товари їдуть».

На думку українського лідера, це питання новому польському уряду потрібно дуже швидко вирішувати.

Читайте також: У Польщі з вагонів висипали 160 тонн українського зерна

«Я не говорю, що йому робити всередині держави, це ваше право і точно не наша історія. Але що стосується міжнародних відносин з Україною – це неправильно: четвертий раз просто висипати це (зерно - ред.)... Це можна зробити (вирішити питання - ред.). Завдяки чому? Службі безпеки, поліції, прикордонникам - достатньо можливостей. Було б бажання», – зауважив Зеленський.

Як повідомлялося, у Мінвідновленні заявили, що на залізничній станції в Польщі знову розсипали українське зерно. Інцидент стався у ніч проти неділі, 25 лютого, коли на польській залізничній станції «Котомеж» з восьми напіввагонів була розсипана українська агропродукція і пошкоджень зазнали близько 180 тонн зерна.

Українська влада надішле офіційне звернення до правоохоронців Польщі через цей інцидент.

Президент Володимир Зеленський доручив уряду до 24 лютого бути на кордоні з Польщею, щоб розв'язати питання блокування. Він також запросив приїхати на кордон главу польського уряду Дональда Туска, а Президента Польщі Анджея Дуду – підтримати цей діалог.

Читайте також: Юсов - про блокаду кордону: Росія використовує ситуацію для антиукраїнської кампанії в ЄС

Водночас Туск заявив, що зустріч урядів України і Польщі відбудеться 28 березня у Варшаві, а до цього часу обидві країни працюватимуть на технічному рівні, аби розв'язати економічні проблеми.

23 лютого представники Кабінету міністрів України прибули на кордон із Польщею для врегулювання питання блокади, але польські урядовці не приїхали.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-