Шмигаль звернувся до поляків: Зараз через кордон йде лише 5% українського агроекспорту

Шмигаль звернувся до поляків: Зараз через кордон йде лише 5% українського агроекспорту

Укрінформ
Через польський кордон проходить на сьогодні лише 5% українського аграрного експорту.

Про це Прем‘єр-міністр України Денис Шмигаль заявив у зверненні до польського народу, що оприлюднене в Телеграмі, передає Укрінформ.

«Ми публічно сьогодні звертаємось до наших польських колег. До польських аграріїв. До всіх поляків. Починати завжди треба з правди», – зазначив Шмигаль.

По-перше, підкреслив Прем‘єр-міністр, останні 5 місяців Україна не продає зерно, кукурудзу, насіння соняшнику та ріпак на польський ринок. Він нагадав, що український уряд 16 вересня 2023 року ухвалив рішення про ліцензування експорту частини агропродукції. «Тобто без дозволу Польщі зараз неможливо експортувати зерно, кукурудзу, ріпак та соняшник на польський ринок. Зараз таких дозволів немає — і відповідно експорту теж немає. Ми хочемо, аби це почули і польські фермери, і польське суспільство», – звернувся Шмигаль.

По-друге, як він констатував, українське зерно через Польщу їде тільки транзитом. Глава уряду наголосив, що через польський кордон нині проходить лише 5% українського аграрного експорту, основний маршрут — це «зерновий коридор» через Чорне море.

По-третє, заявив Шмигаль, блокада кордону б’є по всій польсько-українській торгівлі й економіці двох країн. «Від неї програє не лише Україна, від неї програють польські підприємці, які експортують на наш ринок товарів на 12 мільярдів доларів щороку. Цю правду мають почути поляки та польські фермери, аби зрозуміти безглуздість блокади кордону», – додав Прем‘єр-міністр.

Читайте також: Шмигаль: Українська сторона прибула на кордон із Польщею, а польські урядовці - ні

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський доручив уряду до 24 лютого бути на кордоні з Польщею, щоб розв'язати питання блокування. Він також запросив приїхати на кордон главу польського уряду Дональда Туска, а Президента Польщі Анджея Дуду – підтримати цей діалог.

Водночас Туск заявив, що зустріч урядів України і Польщі відбудеться 28 березня у Варшаві, а до цього часу обидві країни працюватимуть на технічному рівні, аби розв'язати економічні проблеми.

23 лютого представники Кабінету Міністрів України прибули на кордон із Польщею для врегулювання питання блокади, а польські урядовці – ні. Зустріч не відбулася.

Читайте також: Тривала блокада кордону вдарить по економіці України, Польщі та низки країн ЄС - Мінагрополітики

З 9 лютого 2024 року на території Польщі біля кордону з Україною тривають акції протесту польських аграріїв на дорогах, які ведуть до пунктів пропуску. Польські фермери, блокуючи дороги для руху вантажівок, протестують проти, як вони стверджують, надмірного імпорту українських продуктів на польський ринок.

Тією чи іншою мірою блокада польсько-українського кордону, з невеликими перервами, триває від початку листопада минулого року. У ній брали участь, крім фермерів, також перевізники.

Фото: Шмигаль /Телеграм

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-