МАГАТЕ відреагувало на відключення через обстріли лінії живлення ЗАЕС

МАГАТЕ відреагувало на відключення через обстріли лінії живлення ЗАЕС

Укрінформ
Агентство ООН з ядерної енергетики (МАГАТЕ) заявляє, що часті відключення електроенергії залишаються джерелом серйозного занепокоєння щодо ядерної безпеки на Запорізькій АЕС - найбільшій в Європі атомній електростанції.

Таку заяву розміщено на сайті агентства у зв'язку з відключенням через російські обстріли резервної лінії електропостачання, передає Укрінформ.

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі заявив, що це остання резервна зовнішня лінія електропередач. ЗАЕС все ще отримує необхідну їй електроенергію з єдиної лінії 750 кВ, але втрата лінії 330 кВ означає, що станція наразі не має резервних варіантів електропостачання за межами майданчика.

«Часті відключення електроенергії залишаються джерелом серйозного занепокоєння щодо ядерної безпеки на найбільшій в Європі атомній електростанції, оскільки вона потребує електроенергії для охолодження реакторів та інших важливих функцій, навіть коли всі реакторні блоки зупинені», - йдеться у заяві.

Читайте також: Через обстріл пошкоджена одна із ліній живлення ЗАЕС

Хоча цього разу не було повної втрати електроенергії за межами майданчика, з серпня 2022 року на ЗАЕС сталося вісім подій з повною втратою електроенергії за межами майданчика, що змусило її тимчасово покладатися на аварійні дизель-генератори.

Зазначається, що до війни станція мала чотири лінії 750 кВ і шість ліній 330 кВ.

"Незважаючи на те, що основна лінія електропередач залишається в експлуатації, відсутність резервного живлення демонструє, що ситуація з ядерною безпекою на станції залишається нестабільною", - сказав генеральний директор Гроссі.

Читайте також: Зеленський: Російська окупація ЗАЕС має припинитися - це необхідно для безпеки регіону

Як повідомляв Укрінформ, внаслідок російського обстрілу пошкоджена одна із ліній електропередачі, що забезпечує зв'язок Запорізької атомної електростанції з українською енергосистемою.

В Укренерго підтвердили пошкодження зовнішньої резервної лінії електропередачі ЗАЕС та додали: «Оскільки в районі йдуть бойові дії, аварійно-відновлювальні роботи проводяться в залежності від безпекової ситуації та з дозволу військових. Наразі зв’язок ЗАЕС з енергосистемою забезпечується лише по одній лінії електропередачі».

Фото: Fredrik Dahl / IAEA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-