Шмигаль назвав стратегічне завдання Угоди про асоціацію - закріпити економічний «безвіз» з ЄС

Шмигаль назвав стратегічне завдання Угоди про асоціацію - закріпити економічний «безвіз» з ЄС

Укрінформ
Уряд домовляється про нові зони вільної торгівлі та безмитний доступ українських товарів у різні країни, зокрема, стратегічним завданням є закріпити повністю вільний режим торгівлі між Україною та ЄС в Угоді про асоціацію.

Про це заявив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні уряду, передає Укрінформ.

За словами глави уряду, цього року перед Україною стоїть багато викликів в економічній площині. Особливий фокус влада тримає на логістиці, експорті та збільшенні іноземних інвестицій. Україна розширює географію експорту, вітчизняна продукція просувається на світовому ринку.

«Домовляємося про нові зони вільної торгівлі та безмитний доступ наших товарів у різні країни», - заявив Шмигаль.

Він нагадав, що напередодні Україна та Велика Британія підписали документ про продовження режиму безмитної торгівлі ще на 5 років. Торік обсяг торгівлі між Україною та Великою Британією зріс на 20% і перевищив 1,4 млрд доларів, зокрема і завдяки цій угоді.

Крім того, зазначив Прем'єр-міністр, цього тижня Палата громад Канади схвалила закон, який дозволяє запустити оновлену Угоду про вільну торгівлю з Україною, яку підписали Президентом Володимир Зеленський і Премʼєр-міністр Канади Джастін Трюдо торік.

«Завдяки цій угоді буде запроваджено найсучасніший режим лібералізації ринків послуг і здійснення інвестицій», - наголосив Шмигаль.

За його словами, Україна у відносинах із Канадою переходить на принцип роботи «дозволено все, що не заборонено». При цьому український бізнес та особливо ІТ-сектор отримають нові можливості.

Прем'єр-міністр підкреслив, що нині влада домовляється про продовження «економічного безвізу» з Європейським Союзом, що предбачає можливість для українських підприємців експортувати свої товари до Європи без мит. Нині експорт України до ЄС становить майже дві третини від загального об’єму, «тому складно переоцінити важливість цієї угоди для українського бізнесу та нашої економіки», зауважив Шмигаль.

Читайте також: Єврокомісія запропонувала продовжити на рік лібералізацію торгівлі з Україною й Молдовою

Він наголосив, що перший проміжний крок у цьому питанні вже зроблено - Європейська комісія рекомендує продовжити «економічний безвіз» до червня 2025 року.

«Стратегічне завдання — це закріпити повністю вільний режим торгівлі України та ЄС в Угоді про асоціацію. Працюємо над цим», - сказав Прем’єр-міністр.

Крім того, за його словами, влада також домовляється з ЄС про продовження «транспортного безвізу». «Українські компанії повинні мати право і надалі виконувати перевезення без додаткових дозволів», - наголосив глава уряду.

Як повідомляв Укрінформ, Європейська комісія 31 січня запропонувала продовжити "економічний безвіз" з Україною до червня 2025 року. Київ сподівається на підтримку цього рішення Радою Європейського Союзу.

Фото: КМУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-