Чорне море буде безпечним для судноплавства, як передбачає Формула миру - Зеленський

Чорне море буде безпечним для судноплавства, як передбачає Формула миру - Зеленський

Укрінформ
Одним із відчутних результатів реалізації Української формули миру стане вільне й безпечне судноплавство в Чорному морі, а його акваторія буде звільнена від російської збройної агресії.

Як передає Укрінформ із посиланням на ОП, про це заявив Володимир Зеленський на Черкащині під час регіонального засідання Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України.

«У нас є, наприклад, Формула миру. Ми вирішимо питання щодо першого саміту на рівні лідерів. І ми хочемо вийти з результатом, зокрема – вільного та безпечного Чорного моря. Саме так, як передбачено Формулою миру. Всі будуть заходити в Чорне море: габаритні, негабаритні судна, будь-який об'єм. Буде вільне мореплавство», – сказав глава держави.

Зеленський наголосив, що торік Україна відтіснила російські кораблі із судноплавних шляхів у Чорному морі й показала, що експортні коридори працюють без впливу РФ, тож не треба шукати інших шляхів і портів для експорту продовольства.

Читайте також: Україна через зерновий коридор підтримує продовольчу безпеку у світі - Кубраков

Як нагадали в Офісі Президента, у пункті 2 Формули миру Володимира Зеленського «Продовольча безпека» зазначається, що питання продовольчої безпеки має бути позбавлене збройної складової (deweaponized).

Зокрема, необхідно забезпечити вільне, повне та безпечне судноплавство в Чорному та Азовському морях, відновити суверенний контроль України над українськими портами, створити нові порти й розширити асортимент українських товарів, що транспортуються морем.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-