Комітет ПАРЄ схвалив проєкт резолюції про конфіскацію заморожених активів РФ

Комітет ПАРЄ схвалив проєкт резолюції про конфіскацію заморожених активів РФ

Укрінформ
Комітет із політичних питань Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) ухвалив проєкт резолюції щодо конфіскації заморожених російських активів та їхнього використання для підтримки відновлення України.

Про це повідомляється на сайті ПАРЄ, передає Укрінформ.

У проєкті резолюції, що ґрунтується на доповіді представника Албанії Лулзіма Баші, комітет зазначив, що Росія як країна-агресор повинна надати «повну компенсацію за шкоду, завдану її протиправними діями на міжнародному рівні, у тому числі за руйнування інфраструктури, загибель людей, економічні збитки та інші негативні наслідки».

У комітеті заявили, що приблизно $300 мільярдів заморожених російських державних активів тепер мають бути передані на відбудову України. Станом на червень 2023 року задокументовані збитки, завдані інфраструктурі та економіці України внаслідок російської агресії, оцінюються в $416 мільярдів доларів США, зазначили парламентарії.

Комітет рекомендує створити «міжнародний компенсаційний механізм» під егідою Ради Європи, що передбачало б створення міжнародного трастового фонду, до якого передали б активи з країн-учасниць Ради Європи та інших держав. Крім того пропонується створення неупередженої та ефективної комісії для розгляду претензій, що діяла б згідно із загальновизнаними юридичними нормами, аби розглядати заявки України та інших суб’єктів (фізичних та юридичних осіб), постраждалих внаслідок агресії.

Читайте також: Шмигаль: Маємо всі гарантії з боку США щодо конфіскації російських активів на користь України

Комітет закликав країни-учасниці Ради Європи та інші держави, у яких є заморожені російські активи, активно співпрацювати у питанні передачі цих активів через цей механізм за підтримки ЄС, США та країн G7.

«Згідно з міжнародним правом, держави мають право застосувати контрзаходи проти країни, яка серйозно порушила міжнародне право. Настав час, щоб країни Ради Європи перейшли від санкцій до контрзаходів», – заявили у комітеті, додавши, що не бачать проблем з легітимністю такого кроку.

Рада Європи вже «проклала шлях», висловивши свою солідарність з Україною та її народом, зазначив комітет, виключивши Росію зі свого членства і створивши «Реєстр збитків», яких зазнала Україна, що стало першим кроком до притягнення Росії до відповідальності за її протиправні дії.

Такі кроки, за висновком комітету, мали б потрійну мету: зміцнення України, забезпечення відповідальності Росії та стримування майбутньої агресії.

Парламентська асамблея, до якої входять парламентарії 46 країн, має розглянути це питання на одній із своїх сесій.

Як повідомляв Укрінформ, раніше Комітет із закордонних справ Сенату США схвалив законопроєкт, що допоможе Вашингтону конфіскувати російські активи та передати їх Україні для відбудови після руйнувань, спричинених розв’язаною Росією війною.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-