Для розблокування кордону Україна виконала майже всі свої обіцянки - Кубраков

Для розблокування кордону Україна виконала майже всі свої обіцянки - Кубраков

Укрінформ
Зі свого боку, українська сторона виконала фактично всі домовленості для розблокування кордону з Польщею.

Як передає Укрінформ із посиланням на Мінвідновлення, про це повідомив віцепрем'єр-міністр з відновлення – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков.

«Ще наприкінці грудня з польськими колегами ми погодили перелік заходів для розблокування кордону. Зі свого боку, ми виконали фактично все, що обіцяли», - зазначив Кубраков.

Наголошується що сьогодні міністр провів розмову з польським колегою Даріушом Клімчаком, Ключовою темою стало підписання угоди між Міністерством інфраструктури Польщі та польськими протестувальниками для розблокування кордону, а саме трьох пунктів пропуску: «Дорогуськ – Ягодин», «Гребенне – Рава-Руська» та «Корчова – Краківець». 

«Вдячний міністру інфраструктури Польщі та його команді за зусилля для вирішення проблеми. Вдячний своїй команді, яка більше двох місяців працювала над пошуком рішень як з польськими колегами, так і з Європейською комісією. Вдячний нашим водіям і перевізникам, які розуміють складність ситуації та чому ми відстоюємо необхідність дії транспортного безвізу. Переконаний: разом доведемо, що українсько-польський кордон – це дійсно кордон єдності та підтримки», - повідомив Кубраков.

Читайте також: Посол у Польщі - про угоду для розблокування кордону: Це важливий крок в доброму напрямі

За його інформацією, серед домовленостей польського міністерства з протестувальниками - пошук компенсації перевізникам, які втратили східні ринки через вторгнення РФ до України. Також ідеться про посилення перевірок для запобігання каботажним перевезенням та створення системи контролю за транспортними послугами українських компаній. 

Крім того, домовленості включають заходи, які раніше були погоджені на рівні міністерств обох країн: створення окремого пасу в онлайн-черзі для порожніх вантажівок на «Ягодин – Дорогуськ», відкриття пункту пропуску «Угринів – Долгобичув» для порожніх вантажівок.

Також сьогодні в межах пілотного проєкту на пункті пропуску «Нижанковичі – Мальховіце» на місяць призупиняється реєстрація транспорту в електронній черзі. Туди направляють інспекторів Укртрансбезпеки для забезпечення порядку на дорозі. 

Кубраков нагадав, що раніше міністерства погодили запуск спільної робочої групи для аналізу ситуації на ринку двосторонніх перевезень та забезпечення ефективного митного та прикордонного контролю. Перше засідання вже проведено 8 січня. Результатом роботи групи стане спільний план дій на рівні міністерств для збалансування ринку двосторонніх перевезень та зменшення черг на кордонах.

Читайте також: Румунські фермери продовжують блокувати два пункти пропуску на кордоні з Україною

Як повідомлялося, за інформацією ДПСУ, сьогодні близько 16:00 за київським часом польські перевізники завершили блокування перед пунктами пропуску «Краківець» та «Рава-Руська».

Фото: Мінвідновлення

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-